loading
views

Schoonmaakbedrijf verdacht van onderbetaling Polen

21 februari 2011

Bij een schoonmaakbedrijf in Rotterdam is vorige week de administratie in beslag genomen op verdenking van onder meer onderbetaling van Poolse werknemers.

De inbeslagname volgde op nachtelijke controles in een gecombineerde actie van overheidsinstanties op dertien locaties in het hele land. Poolse werknemers van dit bedrijf bleken zeven nachten per week schoonmaakwerk te doen tegen te lage lonen.

Onderbetaling en onjuiste loonadministratie
Vijftien Poolse werknemers zeiden wekelijks zestig tot zeventig uur te werken tegen een salaris van zo’n vier à vijf euro netto per uur. Behalve onderbetaling wordt het schoonmaakbedrijf verdacht van het voeren van een onjuiste loonadministratie. Sommige werknemers bleken niet opgenomen te zijn in de loonadministratie van het bedrijf, anderen voor te weinig uren.

Valsheid in geschrifte
Verder zijn er vermoedens van valsheid in geschrifte. De administratie is in beslag genomen. Naast de vijftien Polen zijn acht werknemers met andere nationaliteiten aangetroffen. Hiervan bleken er twee een uitkering te krijgen.

Inspectie
De controles zijn het werk van Schoonmaakinterventieteams (SIT). Hierin werken samen: de Arbeidsinspectie, de Belastingdienst, UWV en politie. De Arbeidsinspectie doet nader onderzoek naar onderbetaling en overtreding van de Arbeidstijdenwet. De Belastingdienst start een uitgebreid boekenonderzoek met terugwerkende kracht naar mogelijke ontduiking van belastingen en premies. UWV en een gemeente bekijken of sprake is van uitkeringsfraude.

Onderzoek uitbuiting
Verder wordt bekeken of werknemers zijn uitgebuit. In één geval waren werknemers gehuisvest in een te krappe woning die het schoonmaakbedrijf heeft gehuurd. Hiervoor werd per persoon maandelijks 250 euro op het salaris ingehouden.

Actie SIT

De actie rond het schoonmaakbedrijf was een initiatief van het SIT in Noord-Holland. De teams in andere delen van het land deden ook mee: in Utrecht, in de drie noordelijke provincies en in Zeeland –Brabant. Ook werd in Gelderland gecontroleerd.

Bron: rijksoverheid.nl, 21 februari 2011

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek