loading
views

Slechts één werkvergunning voor EU

5 februari 2011

Er moet slechts één werkvergunning komen voor arbeidskrachten buiten de EU om te mogen wonen en werken in een EU-lidstaat, aldus de ‘Civil Liberties Committee’ donderdag.

Het toestaan van lidstaten van de EU om extra documenten te eisen, zou het hele principe van de ‘enkele-vergunning’ onderuit halen. In de vergunning moet alle relevante informatie over het recht op werk besloten liggen.

Eén procedure voor wonen en werken
Het voorgestelde ‘enkele-vergunning’ principe streeft ernaar bureaucratische procedures te stroomlijnen voor alle potentiële immigranten die zich aanmelden voor wonen en werken in een EU-land, door het mogelijk te maken zowel werk- als woonvergunning via één procedure aan te vragen. Het voorstel verschaft ook rechten aan derde-land werknemers vergelijkbaar met die van EU-burgers, zoals minimum arbeidsvoorwaarden, erkenning van diploma’s en professionele kwalificaties en toegang tot sociale zekerheid.

Voorwaarden
De duur van de vergunning en de bijbehorende voorwaarden wordt volgens het voorstel door lidstaten bepaald. De EU-landen bepalen ook zelf de voorwaarden voor de sociale zekerheden, evenals de grootte van dergelijke voordelen en de periodes van de vergunningen. Beslissingen hierover moeten echter wel met de EU-wet overeenkomen.

Niet voor iedereen
Het wetsvoorstel is niet bedoeld voor lange-termijn inwoners, vluchtelingen en tijdelijke werknemers, seizoensarbeiders of intra-bedrijfs transferees.

Bron: europa.eu, 3 februari 2011

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek