loading
views
0 reacties
Marieke

Column Susanne de Vries, ARTRA: Kasstromen

X

Susanne de Vries, ARTRA

Susanne de Vries is directeur van ARTRA, arbeidsmarkttrainingen

Budgetten
Het einde van het jaar staat altijd in het teken van budgetten. Als nieuwe directeur op een plek kost het altijd meer tijd, dan wanneer je dat al een paar jaar doet. Ik had menig scenario uitgewerkt, ook omdat de geluiden uit de markt erg fluctueren, maar uiteindelijk had ik een goed budget opgesteld.

Daarin had ik rekening gehouden met een licht aantrekkende markt, opnemen van nieuwe trainingen op het gebied van Social Media en een te verwachten vraag naar Talent Ontwikkeling in het kader van binden van medewerkers. Met name dat laatste staat dit jaar hoog op mijn prioriteitenlijst.

Naar Frankrijk
Voldaan stapte ik in de auto om in Frankrijk een lang weekend door te brengen. Mijn partner Joost en ik hebben daar een oud kloosterhuis dat erg opgeknapt moet worden; lekker met je handen werken, weg budgetten en weg scenario’s.

Het project Kas
Op de planning stond een nieuw project. Naast het huis staan de restanten van wat ooit eens een moderne plantenkas was. De kas werd met kolen gestookt wat begin 1900 een ongekende luxe en met name modern was aangezien alle huizen in die omgeving op hout werden gestookt. Dat het hoofdhuis een kolenstook installatie had was al ongehoord in de omgeving maar dat ook de plantenkas op kolen werd gestookt, was onbestaanbaar. De dorpelingen weten dit verhaal nog steeds te vertellen. Nu is de kas zwaar aangetast door de tand des tijds. De ronde stalen bogen zijn verroest voor zover ze nog overeind staan. Het glas is verdwenen en binnenin is er een chaos van oude potten en vegetatie die alles overwoekert. Het zou een hele klus worden om de kas weer voor haar oorspronkelijke doel te gaan gebruiken, maar het resultaat was erg aanlokkelijk. Hiermee zou het mogelijk zijn om al vroeg in het voorjaar te zaaien, iets wat me geweldig leek. Daarmee was het project Kas geboren.

De oude bogen waren al in de zomer nauwkeurig opgemeten, tekeningen gemaakt, aluminium profielen via Marktplaats gevonden met bijpassende doorzichtige kunststofplaten. Voor de uitvoering dit weekend had naast partner Joost ook vriend René zich gemeld. Onderweg vanuit Amsterdam naar Frankrijk werd het project nog eens doorgenomen. Een ding was duidelijk: op zondag zou er een heuse kas staan.

Een nieuw plan
Op vrijdagmorgen werden de bogen en andere materialen te voorschijn gehaald en werd eerst eens even voorzichtig gepast. Maar wat bleek? De bogen pasten niet, ze waren te kort en ook niet een klein beetje.

Er werd een nieuw plan gemaakt. Sterker nog, volgens de heren zou het ontwerp zelfs beter worden dan het oorspronkelijk ontwerp. Op zaterdag in de avondschemering was één balk gemonteerd in de oude kas en verderop in het gras lag een provisorisch raamwerk dat kennelijk het klapbaar gedeelte moest worden. De verontwaardiging was groot toen ik suggereerde dat het misschien wijs was om de bestaande oude bogen te bewaren. Dit werd als een motie van wantrouwen gezien.

Goede voorbereiding
Zondagochtend leek zich toch iets van een bouwwerk af te tekenen. Het klapgedeelte was gemonteerd, en de hoofdbalk waar de (te korte) delen zouden worden gemonteerd hing over de lengte van de kas. De mannen waren trots en ik kreeg hoop op een bruikbare kas dit voorjaar. Toch realiseerde ik mij dat wij gewoon meer tijd in de voorbereiding hadden moeten steken. De hang naar actie en daadkracht maakte dat we vooral gespitst waren op de uitvoering, terwijl tijd geïnvesteerd in een goede voorbereiding zich bijna altijd terugverdient.

Idee voor nieuwe training
Glimlachend dacht ik terug aan mijn inspanningen bij ARTRA en de plannen voor 2011. Ook daar heb ik me door daadkracht laten leiden, vele uren gespendeerd met het doorrekenen van verschillende scenario’s. Ik had uiteindelijk goede keuzes gemaakt en het bijbehorende budget goed onderbouwd. Maar ik begon me plotseling wel af te vragen of het goed zou komen met de kasstromen. Het beeld wat ik had gezien in Frankrijk van de aan elkaar geschroefde balkjes maakte dat ik de liquiditeit toch nog even wilde nakijken. En plotseling was een idee voor een nieuwe training geboren!

Susanne de Vries

Gerelateerd
> Column Susanne de Vries, ARTRA: investeer in elkaar
> Interview met Susanne de Vries, directeur ARTRA
> Columns Frank van Leeuwen, ARTRA

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek