loading
views

ABU hypotheek voor uitzendkrachten


 
| FlexNieuws » |
 

3 februari 2011

De ABU werkt aan een hypotheek voor uitzendkrachten. Directeur Aart van der Gaag hoopt op een cultuuromslag op het gebied van wetgeving en sociale zekerheid ten aanzien van flexibel werk.

Van der Gaag in het FD: “De arbeidsmarkt is voor een groot deel flexibel geworden. Maar de samenleving is nog niet ingericht op flexibele krachten.”

Anders denken
Om de groeiende groep flexwerkers (één op de drie mensen werkt op flexibele basis) te faciliteren moeten we anders denken, vindt de ABU-directeur. “Niet alleen over het verstrekken van hypotheken aan flexwerkers die een regelmatig jaarinkomen hebben, maar ook over opleidingsfondsen, over pensioenen, et cetera.”

‘Helft uitzendkrachten wil geen vaste baan’
De vakbonden constateren hetzelfde fenomeen, maar staan kritisch tegenover flexwerk. “Zij hebben zich al tegen het payrollen uitgesproken en richten nu hun pijlen op het uitzendwerk”, constateert Van der Gaag. Zo bepleit de FNV de doorgroei naar vaste krachten via de uitzendsector. Van der Gaag vindt dat niet reëel. Volgens hem wil de helft van de uitzendkrachten niet eens een vaste baan en “is de uitstroom van uitzendkrachten naar vast werk al jaren constant en vrij hoog, namelijk 30%.”

“De dikste cao van Nederland”
Toch ziet Van der Gaag de discussie en de komende cao-onderhandelingen met de vakbonden positief in. “In een uitzendbaan ben je beslist het beste af op de flexibele arbeidsmarkt,” stelt hij. “Wij hebben de dikste cao van Nederland, inclusief een goed werkzame cao-politie die malafide uitzendbureaus aanpakt en beboet.”Ook zijn er meer opleidingsmogelijkheden voor uitzendkrachten. “Inmiddels wordt per uitzendkracht 1,02% van de loonsom gereserveerd voor opleidingsdoeleinden,” aldus Van der Gaag.

Gerelateerd nieuws
> ABU viert 50-jarig bestaan – interview Aart van der Gaag
> CPB: flexwerk belangrijk voor arbeidsmarkt
> Flexwerk is niet minder

Bron: DFT, 3 februari 2011

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek