loading
views

Aantal ontslagaanvragen UWV in 2010 flink gedaaldLogo2 februari 2011

Het afgelopen jaar hebben werkgevers in totaal ruim 40.000 ontslagaanvragen ingediend bij UWV WERKbedrijf. Dit is aanzienlijk minder dan de 60.000 aanvragen die het WERKbedrijf ontving in 2009.

Ruim driekwart van de ontslagaanvragen had in 2010 een bedrijfseconomische reden, zestien procent was gerelateerd aan arbeidsongeschiktheid van de werknemer. UWV verwacht dat het aantal ontslagaanvragen medio 2011 het niveau van voor de crisis weer zal bereiken.

Aantrekkende vacaturemarkt
Een voorzichtig herstel van de economie en crisismaatregelen zoals deeltijd WW hebben het afgelopen jaar een dempend effect gehad op het aantal aanvragen. Onder invloed van een verder herstel van de werkgelegenheid en een aantrekkende vacaturemarkt verwacht UWV dat het aantal ontslagaanvragen in 2011 verder zal teruglopen tot 30.000.

Meeste ontslagvergunningen in detail- en groothandel
Voor ruim zestig procent van de ingediende aanvragen werd een ontslagvergunning verleend. In acht procent van de gevallen weigerde UWV Werkbedrijf de vergunning. Nog eens dertig procent van de aanvragen werd ingetrokken door de werkgever of niet in behandeling genomen, vaak omdat werkgever en werknemer alsnog in onderling overleg besloten de arbeidsrelatie te beëindigen.

UWV WERKbedrijf verleende het afgelopen jaar de meeste ontslagvergunningen in de detail- en groothandel (5.400), de financiële en zakelijke dienstverlening (ca. 5.000), de industrie (ruim 4.500) en de bouwnijverheid (ca. 3.300). Het overgrote deel van de vergunningen werd binnen zes weken na indiening van de aanvraag verleend.

Gerelateerd nieuws
> Aantal ontslagaanvragen in 2009 met 73% gestegen
> Verdubbeling ontslagen door faillissementen

Bron: werk.nl, 31 januari 2011

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek