loading
views

FNV wil strengere regels huisvesting PolenFNV25 mei 2010

FNV Bondgenoten heeft dinsdag opnieuw overleg gehad met de koepels van uitzendorganisaties, ABU, NBBU en VIA over de situatie van Poolse en andere Oost-Europese uitzendkrachten. De bond blijft aanlopen tegen allerlei vormen van uitbuiting en wil in de CAO strengere regels om daar paal en perk aan te stellen.

Het gaat dan niet alleen om onderbetaling, maar ook om slechte en te dure huisvesting. Ook wordt loon ingehouden voor allerlei zaken waarvoor deze uitzendkrachten moeten betalen. Zo worden onterecht boetes opgelegd en wordt extra geld ingehouden bovenop de door de werkgever geregelde ziektekostenverzekering. ‘Het steekt ons dat deze uitzendkrachten vooral plichten hebben, maar geen rechten”, zegt Marcel Nuyten, bestuurder van FNV Bondgenoten.

Inhouden loon moet beperkt worden
De bond eist daarom dat er een maxium komt aan wat de werkgever mag inhouden voor huisvesting. Ook moet er vrije huisvesting komen voor diegenen die dat willen (met inschrijving in de gemeente om hiervoor in aanmerking te komen). Zo komt er een einde aan de verplichte afhankelijkheid van de werkgever.

Het aantal zaken waarvoor de werkgever geld mag inhouden moet worden beperkt met daaraan verbonden maximums. Ook moet er een verbod komen op allerlei boetes die wettelijk niet kunnen en daarvoor in de plaats een normaal boetesysteem wat voldoet aan de wet. Iedereen die langer dan drie maanden in Nederland werkt moet cursussen Nederlandse taal en cultuur kunnen volgen en een (vak) opleiding zoals dat ook wordt gevraagd voor Nederlandse uitzendkrachten.

Vaste werknemer is solidair
In de nieuwe cao voor Albert Heijn toonden de vaste werknemers zich solidair met de flexwerkers in hun bedrijf. “Ze hebben zij een loonsverhoging voor zichzelf afgewezen in ruil voor betere arbeidsvoorwaarden voor hun Poolse collega’s”, legt Anja Jongbloed uit tijdens een persconferentie over de behaalde cao-resultaten.

Zie voor detail: CAO Albert Heijn Distributieorganisatie

Ook verplicht vervoer afschaffen
Vakbondsbestuurder Nuyten wil ook dat er een einde komt aan verplicht vervoer door de werkgever (naar Polen/Oost-Europa). De vakbond moet vrij zijn deze mensen te bezoeken waar ze wonen en werken en er moet geen controle zijn op sociale contacten en omgang met Nederlanders of anderen. Nuijten: “”Wij willen dat deze mensen fatsoenlijk behandeld worden, net als hun Nederlandse collega’s. Wij wijzen moderne vormen van lijfeigenschap af, waarbij mensen louter gezien worden als inkomstenbron! Vrij verkeer van werknemers in Europa veronderstelt ook vrije mensen, die zich vrij moeten kunnen bewegen!


Bron: FNV Bondgenoten, 25 april 2010

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek