loading
views

FNV: Maximeren van tijdelijk personeelFNV25 mei 2010

Het lukt FNV Bondgenoten steeds beter om cao-afspraken te maken op het gebied van Gewoon Goed Werk. Het gaat dan vooral om afspraken over verbetering van de positie van flexwerkers en ingeleend personeel.

Dat is de conclusie die de bond trekt op basis van de afgesloten cao’s tot nu toe. De resultaten passen bij de inzet van de bond voor dit seizoen, waarbij loonruimte maximaal werd ingezet voor kwalitatieve afspraken op bovengenoemde punten. Het cao-seizoen is halverwege: tot nu toe zijn 99 cao’s afgesloten voor 950.000 werknemers en er staan nog 108 cao’s voor 790.000 mensen op het programma.

Maximeren van tijdelijk personeel
Er zijn in 12 nieuwe cao’s afspraken gemaakt over maximeren van tijdelijk personeel. Er zijn 34 afspraken gemaakt over het gebruiken van NEN-gecertificeerde uitzendbureaus en 14 nieuwe afspraken over het (deels) afschaffen van de jeugdschalen.

Arbeidsvoorwaardencoördinator Anja Jongbloed van FNV Bondgenoten: “Het lukt ons steeds beter om werkgevers te overtuigen van het nut van onze investeringsagenda. Scholing en werkzekerheid krijgen meer de aandacht. Daarnaast zetten we flinke stappen om race-to-the-bottom op de arbeidsmarkt te stoppen. De nieuwe cao voor schoonmakers is daar natuurlijk het meest klinkende voorbeeld van. De schoonmakers hebben laten zien dat ze krachtige mensen zijn en dat ook zij kunnen krijgen waar ze recht op hebben: respect, een fatsoenlijk inkomen en scholing. Maar ook een betere toekomst voor hun kinderen en kleinkinderen.“

Gewoon Goed Werk
Onder de noemer ‘Gewoon Goed Werk’ zet FNV Bondgenoten zich in voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Werknemers moeten ten minste 130% van het Wettelijk Minimum Loon krijgen, flexwerk moet worden beperkt tot ‘ziek en piek’ en de cao moet fatsoenlijk worden nageleefd. In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan 10 euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen geen vaste baan. Zij werken onder andere in de schoonmaak, vleesverwerking, post, uitzendbranche, beveiliging, supermarkten en in de taxisector.


Bron: FNV Bondgenoten, 25 april 2010

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek