loading
views
0 reacties
Ruud van Megen

Column Ruud van Megen – USG People, mei 2010

Technisch analist en beurssystematicus Ruud van Megen schrijft voor FlexNieuws een periodieke column over de ontwikkeling van de beurskoersen van de Nederlandse uitzenders. Hij schrijft ook columns voor Beursplaza en is directeur van Van Megen Trading, een dienst die twee beurshandelssystemen verhuurt aan een groeiende cliëntèle. In de loop der jaren heeft Van Megen handelssystemen ontwikkeld op basis van technische analyse, (tijds)berekening en patroonherkenning. Deze systemen zijn vanaf 2006 en 2008 voor particuliere beleggers beschikbaar gekomen via twee dagelijkse beursdiensten: AEX Systematisch (korte termijn) en Casino Royale (middellange termijn). X

Ruud van Megen26 mei 2010

Belegger en AEX-specialist Ruud van Megen schrijft exclusief voor FlexService columns over de beurskoersen van uitzenders. Zie ook zijn columns op beursplaza.nl.


USG PEOPLE, MEI 2010

De laatste keer dat ik de trend van USG bekeek, deed ik dat in verband met overnamegeruchten. Adecco zou belangstelling hebben.

Inmiddels is er meer dan een half jaar verstreken, en zoals u ongetwijfeld hebt gemerkt is USG niet overgenomen. Op de beurzen van het westen heeft zich inmiddels ook een sentimentsverandering voltrokken. De kwestie was voldoende in het nieuws, het begon met de financiering van de Griekse schulden, maar het breidde zich uit met zorgen over de waarde van de euro en de schuldensituatie van de Europese landen die bij de muntunie horen.

De beursgenoteerde uitzenders hebben zich niet kunnen onttrekken aan het negatieve sentiment. Alle Nederlandse uitzenders zijn in koers gaan corrigeren.

DE CYCLUS OP DE BEURS VOLGT NATUURWETTEN
Maar ik overschat de invloed van Griekenland en de euro niet. Beurzen zijn nu eenmaal cyclisch en het was beslist niet toevallig dat ze een top maakten in april exact in de week die ik maanden van te voren had kunnen uitrekenen als zijnde een cyclisch zeer belangrijk tijdsvenster. Toen ik de berekening maakte wist ik nog niets van de Griekse crisis of een dalende euro.

Het is opwindend dat dit zo werkt. Het is niet slecht nieuws dat de beurzen doet dalen, de beurzen kunnen dalen omdat de cyclus op een dergelijk moment van richting kan veranderen. Zeker weten kun je zoiets niet, maar de berekening geeft een grote waarschijnlijkheid aan, middels een mathematische formule. En in dit geval was het een plaatje, het ging volledig volgens de berekening.

Financieel journalisten en politici begrijpen doorgaans niets van het cyclische karakter van de beurs, en waarom iets daalt op goed nieuws of stijgt op slecht nieuws. Een financieel journalist wil een reden kunnen geven voor een beursstijging of beursdaling, anders uiteraard dan de reden die ik ervoor geef, dat het gewoon een golfbeweging is die zowel opwaarts als neerwaarts bepaalde piketpaaltjes heeft in de tijd.

Politici willen gewichtige crisisvergaderingen kunnen beleggen, en willen de markten bedwingen door met een overval te komen, zoals het gigantische steunpakket laatst voor landen in crisis in de Europese Unie. Ze denken daarmee de cyclus te kunnen bedwingen.

Maar zo werkt dat niet, uiteraard niet.

De spike down
In Amerika wilde men ons doen geloven dat de daling van de Dow Jones van vele procenten in slechts een kwartier(!!), op 6 mei, een foutje was, een anomalie, een fout van een computerprogramma. Inmiddels weten we beter. Zoals te verwachten was is de beurs in de weken na de anomalie gewoon gedaald richting het laagste punt van de dag waarop de spike down zich voordeed. Voor beurskenners is dit helemaal geen verrassing. Zo gaan die dingen. De beursgolf zoekt een natuurlijk evenwicht, niets is een anomalie.

Kuddedieren
Het mooie is dat de tijdsberekeningen aantonen dat mensen als kuddedieren deel uitmaken van de cyclus op aarde; de kudde raakt euforisch conform de cyclus en raakt ook manisch depressief conform een van tevoren vastliggend schema. Politici doen met crisisvergaderingen precies dat wat volgens de cyclus op dat moment ook verwacht moet worden. Ze staan niet boven de cyclus, ze maken er zonder het te beseffen zelf deel van uit.

DE UITZENDERS ONDERDEEL VAN DE CYCLUS
De Nederlandse uitzenders op de beurs zijn dus op dit moment in een dalende trend. Ook uitblinkers Brunel en Randstad. Ze gaan mee met het neerwaartse deel van de cyclus waarin de meeste aandelen zich op dit moment bevinden.

USG PEOPLE: HET GROTE PLAATJE
Ik richt me vandaag op USG People om te zien of wat ik in september dacht over de trend en de mogelijke koersdoelen, nog overeind kan blijven. Kortom: moeten beleggers in de huidige daling eraan gaan denken om USG te kopen of juist niet?

We kijken allereerst naar het grote plaatje, de maandgrafiek dus.


Maandgrafiek USG – klik voor een grotere afbeelding

U ziet hier allereerst de grote daling vanaf de top in 2007. In lijn met de markt is de bodem voor USG geplaatst in maart 2009.

In september 2009 gaf ik in mijn analyses aan dat USG voorlopig koopwaardig zou moeten zijn op correcties, met als richtpunt een 38,2 % herstel op de grote daling, waarmee een niveau van boven de 18 een richtpunt werd. Waarom deze 38,2 %? Omdat een normaal trenderend aandeel ook grote dalingen met dit percentage corrigeert. Doorgaans komt ook het 50 % niveau aan bod en neemt de onderliggende waarde dus de helft terug van een eerste koersdaling, of nog meer.

Randstad en Brunel, de sterkere uitzendbedrijven ten beurze, hebben ook inderdaad de daling vanuit 2007 met deze percentages gecompenseerd. Maar USG PEOPLE is tot nu toe niet verder gekomen dan een minimaal herstel van 23,6 %. U ziet in de maandgrafiek dat dit herstel samenvalt momenteel met een weerstand van het 90-maands gemiddelde. De verwachtingen van beleggers betreffende USG zijn dus gematigd.

Shortsignaal

Het kopen-op-correctie scenario wat ik in september 2009 als mogelijkheid gaf, blijkt een aantal maanden correct te zijn geweest, in ieder geval tot in januari 2010, toen USG een top zette boven € 15,00. Ook in februari mocht nog op zwakte gekocht worden, maar het verloop in april leverde in de grafiek een potentieel toppatroon op.
De daling die we nu hebben gezien in mei geeft geen aanleiding om USG nog te willen kopen. Integendeel. Deze maandgrafiek geeft met mijn methodiek een shortsignaal. Het aandeel is daarmee in een dalende trend terechtgekomen waarvan niemand momenteel kan zeggen hoe lang die duurt. Het is geen goed teken dat het 89-maands gemiddelde zo duidelijk weerstand is gebleven. De grote downtrend die in 2007 is gestart, is volgens methode van Thomas DeMark nog niet klaar, althans niet uitgeteld tot 13. Deze elegante methode om een potentiële bodem vast te kunnen stellen, geeft dus nog niet aan dat in het grote plaatje USG het laagste punt bereikt heeft.
We kijken naar de daggrafiek om te zien of er op de kortere termijn licht aan het eind van de tunnel te zien is.

USGDaggrafiek USG – klik voor een grotere afbeelding

DE DAGGRAFIEK VAN USG PEOPLE
En hier ziet u dan ‘the damage done’. Enerzijds is er in een van de tellingen op kortere termijn wél een mogelijke bodem geplaatst, want we hebben een ‘13’. Anderzijds is duidelijk zichtbaar een lagere top ontstaan, en vervolgens is ook de bodem van iets onder de € 12,00 neerwaarts uitgenomen. We hebben dus een lagere top én een lagere bodem, en dat betekent altijd dat een aandeel niet koopwaardig is.

Moet men dan aandelen kopen nadat ze al gestegen zijn? Moet men ze niet kopen wanneer ze laag staan?

Als we zouden weten wat de bodem in een aandeel was, zouden we altijd die bodem kopen. Uiteraard. Helaas is dat echter niet bekend. Ervaring leert dat het veiliger is en lucratiever om niet de eerste te willen zijn die de potentie van een afgestraft aandeel ziet. Gewoon erop wachten dat de trend objectief weer omhoog is gedraaid. Alleen dan is USG weer koopwaardig.

CONCLUSIE
We hebben bij USG People een veel kleiner herstel gezien vanaf de bodem van maart 2009 dan bij Randstad en Brunel. Daarbij komt dat het aandeel inmiddels een shortsignaal geeft voor de korte en langere termijn.

De conclusie moet dus zijn dat USG momenteel verkoopwaardig is op sterkte. Er is momenteel helaas niet meer van te maken.

Ruud van Megen

Meer columns >

Gerelateerde columns:
USG People en Brunel
USG People overnamekandidaat?


Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek