loading
views

Meer Oost-Europese uitzendkrachten in 2de kwartaal28 september 2009

Het aantal Oost-Europese werknemers dat als uitzendkracht werkt is in het tweede kwartaal van 2009 met 14 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. De sterke groei van het totaal aantal Oost-Europese werknemers is echter tot een stilstand gekomen.

In juni 2009 telde Nederland 104.000 werknemers uit de Oost-Europese EU-landen. Dat zijn er vrijwel evenveel als een jaar eerder. In de periode juni 2007 tot juni 2008 bedroeg de groei op jaarbasis nog ruim 40.000 werknemers. Dit blijkt uit recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Groei aantal Oost-Europese werknemers vlakt af
In de afgelopen jaren nam het aantal werknemers uit de Oost-Europese lidstaten in Nederland flink toe. Vooral in 2007 steeg hun aantal sterk, van 23.000 tot 68.000. Dit hangt samen met het openen van de arbeidsmarkt (per 1 mei 2007) voor werknemers uit landen die in 2004 lid zijn geworden van de EU. Ook de gunstige conjunctuur in 2007 speelde een belangrijke rol. In de tweede helft van 2008 begon de groei echter af te vlakken. Deze trend heeft zich in 2009 doorgezet.

Groei werknemers uit Oost-Europese EU-landen t.o.v. jaar eerder
Groei EU-werknemers

Nog geen vermindering ondanks teruggang uitzendbranche
Het aantal Oost-Europese werknemers dat in Nederland werkt is in de zomer groter dan in de wintermaanden door seizoensarbeid in de landbouw. In het tweede kwartaal van dit jaar was de toename echter zwakker dan in voorgaande jaren. Hierdoor was het aantal Oost-Europese werknemers in juni van dit jaar vrijwel even groot als een jaar eerder. Van een vermindering is echter nog geen sprake, ondanks de huidige recessie en de teruggang in de uitzendbranche. Bijna 85 procent van de Oost-Europese werknemers in ons land heeft de Poolse nationaliteit. Ongeveer de helft heeft een Nederlands woonadres.

Werknemers uit Oost-Europese EU-landen
Verdeling EU-werknemers

Meer Oost-Europese uitzendkrachten in tweede kwartaal
In het tweede kwartaal van dit jaar werkte de helft van de Oost-Europese werknemers als uitzendkracht. Dit betekent een stijging van 14 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2008. Deze toename wijkt sterk af van de ontwikkeling in de uitzendbranche als geheel, waar het totaal aantal uitzenduren in het tweede kwartaal van dit jaar 14 procent lager was dan een jaar eerder.

Dienstverband van Oost-Europese werknemers, januari 2008-juni 2009
EU-werknemers - wel of geen uitzendkracht

Gerelateerd nieuws
> Poolse uitzendkrachten minder crisisgevoelig
> Groei aantal Oost-Europese werknemers neemt af
> Poolse uitzendkrachten massaal ontslagen

Bron: CBS, 28 september 2009FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek