loading
views

Rijksambtenaar mag doorwerken na 65ste

26 september 2009

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de vakbonden toegezegd dat rijksambtenaren niet meer ontslagen mogen worden vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft dit donderdag aan de vakbonden toegezegd, zo heeft Abvakabo FNV laten weten. Dankzij een tijdelijke regeling mogen rijksambtenaren nu na hun 65-ste doorwerken. Maar de werkgever kan verzoek hierom weigeren als er een zwaarwegend dienstbelang is. Op 1 januari 2010 loopt deze tijdelijke regeling af.

Doorwerken na 65 mag
De nieuwe afspraak die de bonden met Ter Horst hebben gesloten, bestaat uit twee delen. Ten eerste kan vanaf nu een verzoek tot doorwerken niet meer worden geweigerd. Ook niet op grond van een ‘zwaarwegend dienstbelang’. Ten tweede wordt de regeling zo spoedig mogelijk aangescherpt: ambtenaren die vrijwillig willen doorwerken, hoeven geen verzoek meer in te dienen. Ze werken door tenzij ze zelf ontslag nemen.

Ontslagbepaling
In verreweg de meeste cao’s geldt nu nog een ontslagbepaling bij 65 jaar. Er komen echter wel meer cao-afspraken over langer doorwerken. Er bestaat al enige tijd onduidelijkheid over de mogelijkheden voor werkgevers om werknemers te ontslaan die na hun 65ste verjaardag (willen) doorwerken. Deze onduidelijkheid is voor werknemers bij het Rijk nu elk geval weggenomen.

Bron: ABVAKABO FNV, 24 september 2009

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek