loading
views
0 reacties
Ruud van Megen

Column Ruud van Megen: USG People overnamekandidaat?

Technisch analist en beurssystematicus Ruud van Megen schrijft voor FlexNieuws een periodieke column over de ontwikkeling van de beurskoersen van de Nederlandse uitzenders. Hij schrijft ook columns voor Beursplaza en is directeur van Van Megen Trading, een dienst die twee beurshandelssystemen verhuurt aan een groeiende cliëntèle. In de loop der jaren heeft Van Megen handelssystemen ontwikkeld op basis van technische analyse, (tijds)berekening en patroonherkenning. Deze systemen zijn vanaf 2006 en 2008 voor particuliere beleggers beschikbaar gekomen via twee dagelijkse beursdiensten: AEX Systematisch (korte termijn) en Casino Royale (middellange termijn). X

24 september 2009

Belegger en AEX-specialist Ruud van Megen schrijft exclusief voor FlexService columns over de beurskoersen van uitzenders. Zie ook zijn columns op beursplaza.nl.


Sinds bekend is dat Adecco op het overnamepad is, valt de naam van USG People, overigens zonder dat Adecco-topman De Maeseneire de naam van de Nederlandse uitzender heeft genoemd.

Inleiding
Hieronder ga ik even in op de technische stand van zaken voor wat betreft USG en Adecco, zodat u een idee hebt of USG op dit moment, in het licht van deze geruchten, interessant is of niet. Onderstaande analyse heeft dus niets te maken met de fundamentele gang van zaken bij USG, het is puur een trendanalyse. Fundamenteel weten we dat USG (te) veel schulden heeft, maar dat zou de waardering voor USG ten beurze op een laag pitje hebben kunnen houden (wat ook lange tijd het geval was), waardoor een overnemend bedrijf met diepe zakken wellicht een ‘goedkope’ deal zou kunnen hebben aan USG. Hieronder de analyse.

USG alleen speculatief interessant
Allereerst laat ik u de maandgrafiek van USG People zien. Dit omdat we altijd wanneer we willen weten of een bedrijf interessant is, van groot naar klein analyseren.

USG maandgrafiek 24 september 2009USG People: maandgrafiek

Hier valt meteen op dat met mijn manier van analyseren, waarvoor ik een methodiek van de Amerikaanse econometrist Thomas DeMark gebruik, we niet kunnen vaststellen dat de bodem in USG People, een prijs van € 6,05 per aandeel, ook DE bodem was van de bearmarket. Integendeel eigenlijk, het lijkt er veel meer op dat dit aandeel in de toekomst, overigens in lijn met de hele markt, nog een grote schuiver kan gaan maken.

Dit maakt meteen helder dat USG People, wederom in lijn met de markt als geheel, alleen speculatief interessant is.

Herstelniveaus
U ziet dat ik in de maandgrafiek de berekende ‘retracement-niveaus’ heb weergegeven. Het eerste herstelniveau is al bereikt en overschreden. Het betreft een niveau dat eigenlijk altijd wel een keer bereikt wordt in een lopende neerwaartse trend. Het tweede en derde herstelniveau zijn nog niet bereikt, zoals u ziet. Het gaat om € 18,26 en € 21,73. € 18,27 zou vanaf het huidige niveau van rond de € 14,00 nog steeds een interessant opwaarts potentieel geven.

USG – opgaande trend
We gaan dus over naar de weekgrafiek om te kijken hoe de middellange termijn er uit ziet.

USG weekgrafiekUSG People: weekgrafiek

Hier zien we dat € 10,00 het breekpunt-niveau was, in de overgang van een dalende trend naar een trend die voor de middellange termijn stijgend was. De koers brak uit boven de 10,00, o.a. toen er wat adviesverhogingen kwamen op USG. Vanaf dat moment was de trend formeel omgeslagen naar stijgend (hogere bodems en hogere toppen), waar die eerst dalend was (lagere bodems en lagere toppen).

Met de methodiek van de DeMark is hier nog met geen mogelijkheid vast te stellen dat de opgaande trend al beëindigd is. De weekgrafiek geeft daarvoor nog geen indicatie. We lijken dus nog ‘gewoon’ op weg naar een prijs van rond de € 18,00, en dat is toch nog 30% boven de huidige koers.

USG mag nog dalen
De daggrafiek van USG bevestigt dat beeld alleen maar.

USG daggrafiek 24 september 2009USG People: daggrafiek

Ook in de daggrafiek is er weer een nieuwe setup gevormd in de methodiek van DeMark, en dit betekent normaal gesproken dat dalingen koopwaardig zijn, omdat verondersteld mag worden dat de laatste bodem in het aandeel, in dit geval rond de € 10,50, bij een correctie niet gehaald wordt. USG People mag dus wat deze grafiek betreft best 10% of meer dalen, zonder dat de opwaartse potentie richting € 18,00 aangetast wordt.

USG People koopwaardig
We kunnen voorlopig niet anders dan concluderen dat USG People koopwaardig is op correcties in het aandeel. Zijn de overnamegeruchten hier debet aan? Zeker is dat overnamegeruchten altijd helpen om de prijs van een aandeel op peil te houden dan wel op te krikken. Maar het verhaal van USG is eigenlijk ‘marktconform’, dat wil zeggen dat het aandeel wat achterbleef op de performance van de aandelenmarkt als geheel, en ook achterbleef bij de rest van de uitzendsector, en die underperformance wordt nu ingelopen. Als we de berekening moeten geloven, zou een overnamebod van USG voor een overnemende partij wel eens in de buurt kunnen liggen van de € 18,00. Ieder bod op het aandeel wat daaronder ligt, maakt het aandeel nog niet volledig gewaardeerd voor wat betreft deze trendanalyse. Een bod van € 21,00 zou vermoedelijk meteen een ‘knock-out bod’ zijn.

Adecco – geen voltooide uptrend
Voor de volledigheid hieronder de daggrafiek van Adecco.

Adecco daggrafiek 24 september 2009De daggrafiek van Adecco

U ziet feitelijk hetzelfde beeld sinds juli: de hele markt begon toen te stijgen en de uitzendsector deed gewoon mee, ook Adecco. De trendanalyse laat zien dat Adecco wel minder sterk heeft gepresteerd dan USG People. Maar ook hier kunnen we geen voltooide uptrend vaststellen.

Prijs voor USG te hoog?
Samenvattend kunnen we stellen dat de aandelenmarkt een scherp herstel laat zien, en dat de uitzendsector zoals altijd daarbij voorop heeft gelopen. Dit herstel is cyclisch, en heeft nog meer ruimte. In het hele grote plaatje echter, en dan kijken we jaren vooruit, is het beeld niet positief. Als ik CEO van Adecco was, zou mijn enige overweging zijn of een overname ook goed zou kunnen zijn (vanwege synergievoordelen bijvoorbeeld) voor de bedrijfsvoering wanneer het zware economische weer aan zou houden dan wel zou verslechteren. En of de prijs die nu voor USG People betaald zou moeten worden, in dat geval niet te hoog is.

Ruud van Megen

> meer columns

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek