loading
views

RvS: Polen-cao VIA mag niet


 
| CAONieuws » |
 

23 september 2009

Volgens een uitspraak van de Raad van State mag de Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA) geen cao afsluiten die uitsluitend geldt voor buitenlandse werknemers in Nederland. De zogenaamde Polen-cao is daarmee definitief van de baan.

FNV Bondgenoten trad als belanghebbende op bij deze rechtszaak die de VIA tegen het ministerie van Sociale Zaken had aangespannen. De bond is blij met de uitspraak. Juridisch adviseur Patricia Kruijff van FNV Bondgenoten: “De Raad van State heeft ons op alle fronten gelijk gegeven.”

Polen-cao mag niet
De VIA, een koepelorganisatie van uitzendbureaus, wilde al in 2005 een cao afsluiten die alleen voor Polen en andere Oost-Europeanen geldt. Zo’n overeenkomst maakt het inhuren van Oost-Europese uitzendkrachten veel goedkoper dan van Nederlandse. Begin 2009 leek dit te lukken door een akkoord met de Internetvakbond van De Unie. Deze cao ging uiteindelijk niet door omdat de Internetvakbond zich terugtrok. En nu heeft de Raad van State ook bepaald dat zo’n cao helemaal niet mag: hij maakt onderscheid op grond van nationaliteit en dat is discriminatie.

FNV en dispensatie
Dit betekent dat de VIA geen toestemming krijgt voor dispensatie (vrijstelling) van de geldende uitzend-cao. Verder is de uitspraak volgens juriste Kruijff ook een succes omdat FNV Bondgenoten voortaan als ‘belanghebbende’ mag optreden bij dispensatiezaken. En als er al dispensatie wordt verleend dan kan dat niet met terugwerkende kracht gebeuren. “Dat is ook helemaal volgens onze wens: volgens FNV Bondgenoten zou dit tot rechtsonzekerheid leiden.”

Dossier CAO VIA – meer »
Uitspraak Polen cao – download pdf »

Gerelateerd nieuws
> NVUB tegen AVV CAO-SFU
> Kort geding Polen-cao

Bron: FNV Bondgenoten, 22 september 2009FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek