loading
views

Interview met Johan Doornenbal, directeur Luba Groep

Interview met Johan Doornenbal, directeur Luba Groep

16 september 2009

Op 1 juli 2009 werd Johan Doornenbal aangesteld als algemeen directeur van Luba Groep – een kennismaking.

Johan Doornenbal, Luba


Randstad Zorg

Johan Doornenbal is afgestudeerd aan de TU Twente, technische bedrijfskunde. Hij is getrouwd en woont in het midden van het land, in Zeist. Heeft twee kinderen, waarvan de oudste in de tweede klas van de middelbare school zit. En hij was al vroeg aan het ondernemen. Tijdens zijn studie verdiende hij al geld met het geven van bedrijfskundige adviezen. Bij Randstad heeft hij alle rangen doorlopen. Van alles meegemaakt, gezien en met ongelooflijk veel plezier gewerkt. Zijn laatste functie was directeur van Randstad Zorg.

Mooie stap
Op een gegeven ogenblik kwam er een telefoontje van een headhunter, die vroeg: “Heb je zin in een volgende stap?” “Ik was daar niet mee bezig,” zegt hij, “maar het maakte iets los. Laat ik eens gaan praten, dacht ik. Sinds lange tijd heb ik toen weer mijn cv gemaakt. Er bleek al snel een goede match. Ik wilde graag blijven werken in de uitzendbranche en ik zal niet ontkennen dat de functie mij aantrok. Voor mij was het een logische volgende stap. Een mooie stap.”

Sterke punten van Luba
Nu ben je algemeen directeur van Luba en wat zijn je indrukken? “Luba is geen Randstad, ook al kijk ik natuurlijk nog een beetje met Randstad-ogen naar het bedrijf. Luba heeft hele sterke, unieke punten. Alleen daar waar het zinvol is kan ik de goede dingen van Randstad toevoegen. Een sterk punt is dat consulenten lang bij Luba blijven. Dit leidt tot langdurige en sterke klantrelaties. De bakermat van Luba is het MKB, daar is Luba groot in geworden. Luba spreekt de taal van het MKB. Dat is een eigen kracht, dat moet je koesteren.

Johan Doornenbal, Luba

Eerste 100 dagen
”Veel kijken en luisteren, zo beweeg ik mij in mijn eerste honderd dagen binnen Luba. Met de branche gaat het niet goed, dat is duidelijk. Luba beweegt mee op de markt. We doen het niet slechter of beter. Dat is in deze omstandigheden al een goede uitgangspositie. De uitzendbranche gaat als eerste weer profiteren van economische groei. De inschatting is dat dit ergens volgend jaar het geval zal zijn, maar dat weet niemand zeker. Maar ‘als’ het aantrekt gaat het opeens heel hard. Daarom leeft bij Luba de overtuiging dat we niet te veel terug willen in personeel. Waar het mogelijk is gaan we zelfs mensen extra aannemen, om de groei aan te kunnen die er weer gaat komen. Luba is niet beursgenoteerd en dat is hierbij een voordeel. Geen last dus van de beurs en van aandeelhouders die extreme bezuinigingen eisen. Bij een bedrijf als Luba kun je anticyclisch handelen. Je kunt jezelf klaarstomen voor als het weer gaat aantrekken. Daar zijn we nu echt mee bezig.”

Verschillen Randstad en Luba
Zijn er duidelijke verschillen tussen Randstad en Luba? “Ja, je ziet verschillen. Randstad blinkt uit in ‘operational exellence’ en is strak georganiseerd als een ‘lean and mean machine’ met veel ‘marketing power’. Randstad wordt aangestuurd volgens strakke processen. Luba is een ondernemersclub, daar wordt ondernomen en er is dus veel meer vrijheid van handelen. Je zou bijna kunnen zeggen: Luba is de Rabobank van de uitzendbureaus, daar wordt locaal gehandeld, geacteerd. Er wordt steeds overwogen: wat past in mijn markt, welke aanpak is nu het meest effectief.
Luba is op minder punten topdown. Er wordt toegestaan dat er waar nodig een couleur locale is. Er is natuurlijk ook sturing, maar er is ook meer decentrale vrijheid.”

Mariëtte Barnhoorn
Een onmogelijke vraag, maar we stellen hem toch maar even: Hoe zie jij je voorgangster, Mariëtte Barnhoorn, en zijn er dingen die je anders wilt gaan doen dan zij? “Inderdaad, een goede, maar ook lastige vraag. Ik heb er voor gekozen om in mijn eerste honderd dagen mijn eigen mening te vormen. Ik kijk er clean tegenaan en probeer met mijn eigen ervaring en kennis conclusies te trekken over het beleid dat nodig is. Mariëtte Barnhoorn was heel belangrijk voor Luba. Ze is zakenvrouw van het jaar geweest, dat word je niet zomaar. Mariëtte had een sterke betrokkenheid, ze kende iedereen, de vestigingen, de resultaten. De vraag is terecht, maar ik vind het lastig om er in deze fase iets over te zeggen.”


Luba

Luba Personele Diensten
Luba Payrolldiensten
Luba Consulting
Detaccount
KMS Bestuurssupport
E&A Logistiek


Luba wil groeien
Waar gaat het naar toe met Luba? “Luba Groep wil de komende jaren groeien. Waarom? Ten eerste: groei is altijd positief, het is lekker als je ergens werkt waar je vooruit gaat. Groei is ook belangrijk omdat je daarmee je eigen mensen de mogelijkheid geeft om door te groeien. We zullen de groei realiseren door autonome groei met de bestaande vestigingen. Maar we zullen zeker ook nieuwe vestigingen openen. Daarnaast sluit ik overnames niet uit.”
”We willen opschalen naar de top 10 van de Nederlandse uitzendbranche. We zijn nu de grootste onder de kleintjes.”

Overname PE People
Op de tweede dag van je dienstverband bij Luba werd PE People overgenomen vanuit een faillissement. “Ja, dat was een snelle en goede actie van Luba. De focus en activiteit van PE People paste goed bij onze werkmaatschappij E&A Logistiek. PE People is inmiddels volledig geïncorporeerd en geïntegreerd.”
Waarom ging PE People eigenlijk failliet? “Het begon met de NEN certificering die werd ingetrokken. Vervolgens hebben een aantal grote klanten zich teruggetrokken. PE People was heel snel gegroeid en niet ingericht op tegenwind. Als je je NEN certificering kwijt raakt en je grote klanten lopen weg, dan gaan je inkomsten snel achteruit terwijl je vaste lasten blijven. Dan gaat het snel mis. Zeker omdat PE People geen mogelijkheid had om haar vaste lasten snel genoeg te reduceren.
Maar goed, wij zijn blij met deze overname. En E&A Logistiek doet het op dit moment erg goed. We zien geen daling van omzet in dit segment, er is sprake van een stabiele situatie.”

Luba Student
Bij de vraag naar nieuwe doelgroepen voor Luba komt het gesprek al snel op studenten. ”Wat Luba op dit moment doet voor en met studenten, doet het onder de naam Luba Consulting,” aldus Doornenbal. “Die naam is indertijd ontstaan, maar klinkt nu niet meer logisch. Luba Consulting wordt dus Luba Student. En deze werkmaatschappij gaat sterk groeien. Voorheen was het een dienst voor en met studentenverenigingen. Die roepen hun leden op om projecten uit te voeren in opdracht van Luba. Daarvoor krijgen de verenigingen een fee, waarmee de verenigingskas wordt gespekt. We gaan deze dienst nu uitbreiden met het uitzenden van studenten.”

Johan Doornenbal, Luba

Luba.nl
”Luba investeert niet alleen in nieuwe vestigingen en dienstverlening maar ook online. Luba is nr 12 in de branche wat betreft haar omzet. Voor haar vacaturesite scoort Luba echter in waardering en bezoekersaantallen veel hoger. Luba mag zich rekenen tot de top 3. Dat is een knappe prestatie, waarvoor het bedrijf recent ook de Search Engine Marketing Award heeft gewonnen.”

t-Groep
In oktober 2008 is Luba Groep overgenomen door het Belgische bedrijf t-Groep. “t-Groep heeft een groeistrategie en is een buitengewoon gezond bedrijf,” zegt Doornenbal over de moedermaatschappij.

t-groep

“t-Groep is niet beursgenoteerd, wat een zekere rust geeft om anticyclisch te acteren. We krijgen van de t-Groep ruimte om onze eigen visie uit te dragen en worden uitgedaagd om te groeien. We leren veel van elkaar. Bijvoorbeeld van Ascento, een belangrijke HR dienstverlener in België. En de knowhow en werkwijze van E&A Logistiek is weer heel bruikbaar voor t-Groep. In België zijn niet zoveel Polen aan het werk. Zo kunnen we elkaar versterken. Met een mix van een gezonde moeder, ondernemende vestigingen en mijn ervaring wordt Luba Groep een speler van een andere orde. Dat is in ieder geval mijn uitdaging.”

Foto’s: Guus Pauka
Tekst: Hinke Wever


Gerelateerd nieuws
13-07-2009 Luba: Johan Doornenbal nieuwe algemeen directeur
28-10-2008 t-Groep neemt Luba volledig over
19-03-2009 Luba en Maxlead winnen Search Engine Marketing Award 2009

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek