loading
views

Illegale arbeid bij vier fastfoodrestaurants

Logo SZW14 september 2009

Bij een controle van 19 fastfood restaurants in West-Nederland afgelopen nacht bleek bij vier van hen sprake te zijn van illegale arbeid. Van de in totaal 44 aangetroffen schoonmakers waren er veertien aan het werk met een uitkering.

De restaurants kregen vannacht controleurs op bezoek van de Arbeidsinspectie, Belastingdienst, politie en Koninklijke Marechaussee. De Arbeidsinspectie maakt boetes op tegen de vier restaurants die elk iemand illegaal aan het werk hadden. Het gaat om drie schoonmakers en één horecamedewerker.

Controle
De Belastingdienst onderzoekt nog of de veertien werknemers aan de uitkeringsinstantie hebben opgegeven dat ze aan het werk waren. Het gaat om dertien bijstandsuitkeringen en 1 ww-uitkering. Daarnaast controleert de Belastingdienst in de administratie van de schoonmaakbedrijven of voor alle aangetroffen medewerkers wel belasting en premies worden afgedragen. De controle van afgelopen nacht vond plaats naar aanleiding van een tip. De verschillende diensten bezochten filialen in de politieregio’s Amsterdam-Amstelland, Kennemerland en Hollands-Midden.

Concurrentie bonafide bedrijven
De boete voor illegale arbeid bedraagt 8.000 euro per werknemer. Deze geldt voor de betrokken vier restaurants, maar ook voor twee bedrijven die de schoonmakers hebben uitgeleend. Ten onrechte niet-afgedragen belasting en premies moeten alsnog worden betaald, verhoogd met fikse boetes. Zwart werk en illegale arbeid worden fors bestreden vanwege de grote schade voor de economie. Bedrijven die zich daaraan schuldig maken beconcurreren bonafide bedrijven op een oneerlijke manier, aldus het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Die hebben daardoor meer moeite om het hoofd boven water te houden.

Bron: SZW, 14 september 2009

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek