loading
views

FNV: cao-loon uitzendkracht ook dubbel beschermen


 
| CAONieuws » |

 


14 september 2009

Als een uitzendkracht wordt onderbetaald, kan hij voortaan het uitzendbureau én het bedrijf waar hij werkt daarop aanspreken. De Tweede Kamer ging donderdag akkoord met het wetsvoorstel van minister Donner.

FNV Bondgenoten vindt het jammer dat het alleen gaat om betaling onder het minimumloon, en niet om het cao-loon.

Certificering en registratie uitzendbureaus
In het wetsvoorstel van minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid staat ook dat bedrijven worden gestimuleerd om gecertificeerde uitzendbureaus in te schakelen. Dat zijn uitzendbureaus die aan een keurmerk voldoen. Verder wil de minister dat uitzendbureaus zich bij de Kamer van Koophandel registreren als uitzendorganisatie. Zo zijn malafide bedrijven beter te bestrijden.

Stap vooruit
Vakbondsbestuurder Marcel Nuyten van FNV Bondgenoten vindt het wetsvoorstel een stap vooruit in de strijd tegen uitbuiting van (illegale) werknemers. “Het is heel goed dat een uitzendkracht nu zowel het uitzendbureau als het bedrijf waar hij werkt kan aanspreken op uitbetaling van het minimumloon en de vakantietoeslag. FNV Bondgenoten is vóór deze inlenersaansprakelijkheid. Maar het voorstel gaat net niet ver genoeg,” aldus Nuyten.

Gelijk loon
Nuyten had graag gezien dat uitzendbureaus voortaan verplicht worden zich te certificeren. Ook vindt hij het jammer dat de werknemer geen recht op betaling van het cao-loon heeft gekregen in plaats van alleen het minimumloon. Uit een enquête van FNV Bondgenoten onder Poolse werknemers in Nederland blijkt dat zij het zelf erg belangrijk vinden om hetzelfde loon te krijgen voor hetzelfde werk. FNV Bondgenoten zet zich daarvoor in met de campagne Gewoon Goed Werk. Op 17 september stemt de Tweede Kamer over het wetsvoorstel en de moties die zijn ingediend.

Gerelateerd nieuws
> Uitzendbureau én inlener aansprakelijk bij onderbetaling
> Uitbuiting Poolse arbeiders
> Inleners aansprakelijk voor werk via malafide uitzendbureaus

Bron: FNV, 11 september 2009FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek