loading
views

MKB-Nederland: 135.000 banen weg in 201012 september 2009

Dit jaar zijn er 67.000 banen verdwenen in het midden- en kleinbedrijf, een krimp van 1,5 procent van de werkgelegenheid. In 2010 stijgt dit percentage zelfs naar 4,75 procent, wat een verlies van 135.000 banen met zich meebrengt.

Dat blijkt uit onderzoek van het EIM, uitgevoerd in opdracht van MKB-Nederland. In januari ging het EIM er nog van uit dat er dit jaar tussen de 30.000 en 50.000 banen zouden verdwijnen. MKB-Nederland ziet voor het baanverlies een verklaring in het achterblijven van de arbeidsproductiviteit bij de loonontwikkeling.

Verwachtingen MKB-ers
Het aantal ondernemers dat denkt te slagen in het aantrekken van kapitaal is afgenomen, van 69 procent in maart naar 58 procent nu. En dat terwijl de behoefte naar financiering in dezelfde periode is toegenomen van 14 naar 24 procent. Daarnaast is één op de acht MKB-ers bang voor een faillissement als gevolg van de crisis, blijkt uit onderzoek van Delta Lloyd.

Geen hogere looneisen
MKB-Nederland vreest dat de grootste klap nog moet komen. De arbeidsproductiviteit van werknemers stagneert volgens de werkgeversorganisatie sterk ten opzichte van de loonontwikkeling. In een interview met Het Financieele Dagblad (10-09-09) laat voorzitter Loek Hermans weten dat vakbonden dan ook niet met hogere looneisen moeten komen. Hogere lonen leiden tot minder arbeidsplekken.

Ondernemersvertrouwen stabiel
Toch is de stemming niet alleen maar somber. Ondernemers hebben een positievere houding ten opzichte van de eigen continuïteit, het algemene economische klimaat en de werkgelegenheid. Daarnaast is meer aandacht naar innovatie op het gebied van interne bedrijfsprocessen gegaan. Uit de driemaandelijkse Conjunctuurenquête blijkt dat het ondernemersvertrouwen is gestabiliseerd, zij het op een laag niveau. In het tweede kwartaal lag het ondernemersvertrouwen op -22 op schaal van -100 tot +100.

Gerelateerd nieuws
> Groei arbeidsproductiviteit en inkomsten

Bron: mkb.nl, 10 september 2009FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek