loading
views

FNV: jong en modaal tegen AOW-plan

12 september 2009

“Het toont maar weer aan hoe het kabinet mensen tegen elkaar uitspeelt. Wij proberen ze juist te verbinden.” Zo reageert hoofdbestuurder Anja Jongbloed van FNV Bondgenoten op de laatste peiling van Maurice de Hond over de AOW-kwestie.

De opiniegoeroe meldde zondag op zijn site dat meer dan de helft van de kiezers tegen verhoging van de AOW-leeftijd is naar 67 jaar. Vooral PVV- en SP-stemmers zien niets in dit kabinetsplan, waar de aanhang van CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks hem juist omarmt. Bij PvdA’ers en VVD’ers is het half om half.

Hogere inkomens positief
Opvallend is dat overwegend mensen tussen 35 en 55 jaar in de lagere en modale inkomensklassen de maatregel verwerpen. De hogere inkomens en ouderen staan er wel positief tegenover. “Zo zie je dat wij met onze campagne tegen die verhoging van de AOW-leeftijd echt opkomen voor jonge mensen”, zegt Jongbloed. “Jammer dat ouderen, die hun schaapjes al op het droge hebben, er, althans volgens die peiling, anders over denken.”

Ouderen wél solidair
Binnen de bond merkt ze daar overigens niets van. “Wij zien dat ouderen juist wél solidair zijn met jongeren en voor hen willen dat de huidige regeling blijft bestaan.” Volgens de peiling van De Hond is liefst 80 procent van de Wilders-aanhang tegen de maatregel, gevolgd door 70 procent van de SP. Bij de voor-stemmers gaat het ook om 70 procent.

Een alternatief
De omstreden maatregel moet zo’n 4 miljard euro in het laatje brengen. Bonden en werkgevers, hebben tot 1 oktober om met een gezamenlijk alternatief te komen.

Bron: FNV, 11 september 2009

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek