loading
views

CDA: inlenerspraktijk – vrijstelling boetes bij keurmerk uitzenders10 september 2009

Het CDA wil werkgevers die gebruikmaken van goedgekeurde uitzendbureaus vrijstellen van boetes voor malafide praktijken.

Het gaat om ontduiking van belastingen en premies, illegale arbeid en uitbuiting.  CDA Tweede Kamerlid Eddy van Hijum hoopt hiermee bedrijven te stimuleren alleen gebruik te maken van uitzendbureaus die voldoen aan het keurmerk van onder meer brancheorganisatie ABU.

Vragen in debat Tweede Kamer
Van Hijum gaat hier donderdag 10 september een voorstel voor doen tijdens een debat met minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) over de inlenersaansprakelijkheid. Per 1 januari 2010 wil Donner regelen dat bedrijven die personeel inhuren via niet-gecertificeerde uitzendbureaus aansprakelijk gehouden kunnen worden als het minimumloon ontdoken wordt.

Teveel controles voor bedrijven
Nu is alleen het uitzendbureau aansprakelijk voor het loon. Dat gaat Van Hijum nog niet ver genoeg. Volgens hem worden bedrijven die bewust kiezen voor een goedgekeurde uitzender nog te veel geconfronteerd met controles op de inhuur van buitenlands personeel en de betaling van premies en belastingen. ”Om malafide uitzendbureaus uit te bannen moet het echt lonend worden om alleen in zee te gaan met bureaus die deugen.”

Gerelateerd nieuws
> Uitzenders introduceren keurmerk huisvesting arbeidsmigranten
> FNV wil keurmerk bonafide land- en tuinbouw
> Aanpak malafide uitzendbureaus

Bron: nu.nl, 9 september 2009

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek