loading
views

CDA wil scholing sociaal fonds anders

9 september 2009

De Kamerfractie van het CDA heeft “onvoldoende vertrouwen” in de scholing van werknemers via het huidige stelsel van sociale fondsen. Hij wil de scholing anders organiseren, omdat Nederland op dit terrein achter zou lopen op het buitenland.

Dat zegt CDA-Kamerlid en fractiewoordvoerder sociale zekerheid en arbeidsmarkt Eddy van Hijum in het Financieel Dagblad. Ook twijfelt het CDA aan “de rationaliteit van de verplichtstelling achter de fondsen.”

Scholingsbudgetten en werk-naar-werktrajecten
Van Hijum vindt dat sociale partners meer werk moeten maken van afspraken over individualisering van de scholingsbudgetten. Bovendien wil hij dat fondsen hun jaarverslagen openbaar maken via het internet. Bovendien zouden sociale partners de opgespaarde gelden aan moeten wenden voor werk-naar-werktrajecten.

Opbouw premie overdraagbaar
Van Hijum zou graag zien dat jarenlang opgebouwde premie meegenomen kan worden bij een overstap naar een andere sector of naar zelfstandigheid. Geen goed idee volgens Leo Hartveld van de FNV Vakcentrale. Niet iedereen heeft evenveel behoefte aan scholing, en er blijft voor iedereen minder over, aldus Hartveld. “Je moet ook een vakopleiding kunnen financieren tot nut van het algemeen”. Hij noemt het “dreigen met de algemeenverbindendverklaring” door Van Hijum “heel onverstandig”.

Algemeenverbindendverklaring
De sociale fondsen, ook sectorfondsen genoemd, worden beheerd door werkgevers- en werknemersorganisaties. Afspraken die zij maken worden door de minister van Sociale Zaken verplicht gesteld voor de hele sector via een algemeenverbindendverklaring (AVV). Meer dan 85% van de werknemers draagt zo jaarlijks verplicht tussen de 0,5 en 2% van hun loonsom af.

Bron: fd.nl, 9 september 2009

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek