loading
views

135 miljoen voor detachering kenniswerkers


 
| FlexNieuws » |
 

Naar de website van het Ministerie van Economische Zaken4 september 2009

Bedrijven en kennisinstellingen krijgen voor 135 miljoen euro subsidie toegekend voor in totaal 128 projecten voor detachering van onderzoekers.

In totaal kunnen 1472 onderzoekers voor anderhalf jaar aan de slag bij bijvoorbeeld Grote Technologische Instituten (GTI’s), TNO en universiteiten. Eind september komt een tweede ronde waar bedrijven en onderzoeksinstellingen op in kunnen schrijven. Dan is er nog 45 miljoen euro beschikbaar.

De te detacheren kenniswerkers
Het gaat om 1336 kenniswerkers afkomstig uit bedrijven, terwijl de kennisinstellingen 136 jonge onderzoekers kunnen aanstellen. Bedrijven die in samenwerking met onderzoeksinstellingen projecten toegekend krijgen, zijn o.a. Philips, Corus, Océ, DSM, ASML, DafTrucks, Nedschroef, Nedap en Fujifilm. De bouwsector krijgt samen met TNO een aanvraag gehonoreerd waarbij 28 verschillende bedrijven samenwerken aan een project. Ruim 90 toekenningen gaan naar het midden- en klein bedrijf. Naast TNO krijgt van de universiteiten de TU Eindhoven de meeste kenniswerkers, gevolgd door TU Delft en Universiteit Twente.

Ook voor jonge onderzoekers die nu niet aan de slag kunnen
Minister Van der Hoeven (EZ) en minister Plasterk (OCW) hebben voor deze regeling 180 miljoen euro beschikbaar gesteld, verdeeld over 2009 en 2010. De regeling is bedoeld om kenniswerkers te behouden voor het Nederlandse bedrijfsleven. Door de economische situatie moeten bedrijven mogelijk zelfs op onderzoek bezuinigen om te kunnen overleven. Dit kan leiden tot een verlies aan onderzoekscapaciteit dat na de crisis niet makkelijk is om weer op te bouwen. Daarom hebben Van der Hoeven en Plasterk voorgesteld onderzoekers voor een periode van anderhalf jaar te detacheren bij bijvoorbeeld universiteiten, TNO en GTI’s, terwijl ze in dienst blijven bij het bedrijfsleven. Zij werken in die periode aan thema’s van maatschappelijk belang, zoals de gezondheidszorg en het gebruik van lichte materialen voor voertuigen waardoor het energieverbruik daalt. De loonkosten worden voor het grootste deel door de overheid vergoed. Kennisinstellingen kunnen ook jonge onderzoekers aanstellen die nu niet aan de slag kunnen bij de bedrijven.

Gerelateerd nieuws
> Column Frank van Leeuwen: Scholing, juist nu!
> Nieuwe regeling: scholingsbonus

Bron: EZ.nl, 4 september 2009FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek