loading
views

Vitae en Nyenrode: onderzoek sociale netwerk zzp’ers en interim professionalsLogo Vitae21 augustus 2009

Vitae en Nyenrode doen onderzoek naar het sociale netwerk van zzp’ers en interim professionals.

Vitae, het netwerk van de Nieuwe Professional, en het Powerhouse Competing for Talent van de Nyenrode Business Universiteit, doen onderzoek naar zzp’ers en interim professionals en hun onderlinge relaties. Het onderzoek zal inzichten leveren in diverse kenmerken en dynamieken van zzp’ers en interim professionals en hun sociale netwerken.

Doel onderzoek
Het doel van het onderzoek is om te achterhalen waar – bij de bemiddelaar, de opdrachtgever of vakgenoten- zzp’ers en interim professionals zich thuis voelen op zowel persoonlijk als vakinhoudelijk vlak. Bij het onderzoeken van de relaties van deze twee groepen zal ook onderscheid gemaakt worden in de sterkte van de relaties. Tenslotte zal onderzocht worden of er een verband bestaat tussen de sociale netwerken en de binding/ identificatie met een organisatie.

Waarom?
Omdat er steeds meer professionals zonder vast dienstverband werken, is het voor organisaties belangrijk te weten waar zij zich thuis voelen, wat hen bindt en hoe je hen gebonden houdt.

Opzet onderzoek
Zzp’ers en interim professionals zullen een uitgebreide vragenlijst invullen met betrekking op hun functie (bv. naar wie ga je voor professioneel advies, wie benader je voor het tackelen van een werkgerelateerd probleem), op vriendschap (met wie breng je informele momenten op het werk door, met wie neem je deel aan sociale activiteiten) en een aantal vragen die gaan over de verbondenheid met de personeelsbemiddelaar, de opdrachtgever en vakgenoten. Er wordt in het onderzoek onderscheid gemaakt in opleiding, ervaring, functieniveau, persoonlijke waarden, leeftijd en geslacht.

Verschillende netwerktypes
Onderzocht zal worden hoe zzp’ers en interim professionals hun netwerk gebruiken. Men kan verschillende soorten netwerktypes onderscheiden op basis van de inhoud van de relaties. Ze geven aan wat voor soort relatie een persoon heeft met zijn netwerkcontacten. Netwerkonderzoekers onderscheiden vaak twee soorten netwerkrelaties. Instrumentele netwerkrelaties tussen mensen komen voort uit de functie die men uitvoert. Doel is het leveren van goede prestaties op het werk en bestaan uit het uitwisselen van informatie, expertise en professioneel advies.
Expressieve netwerkrelaties zijn gebaseerd op vriendschap en sociale steun. Ze zorgen ervoor dat men iemand heeft die men kan vertrouwen en waarbij ze terecht kunnen in geval van problemen.

Steeds meer zzp’ers
Door allerlei bewegingen op de arbeidsmarkt zal het aantal zzp’ers de komende jaren alleen maar toenemen. Dit wordt vooral veroorzaakt doordat steeds meer goedopgeleide mensen hun kennis en vaardigheden op de vrije markt te gelde willen maken. Een zzp’er is zelfstandig in die zin dat hij geen arbeidsovereenkomst heeft, maar wel goederen en/of diensten levert aan klanten of opdrachtgevers. Daarin onderscheidt hij zich van de interim professional, die een vast dienstverband hebben en op diverse projecten bij verschillende opdrachtgevers werken.

Over Vitae
Vitae is een landelijk personeelbemiddelingsbureau voor de werving en selectie van vast personeel en de bemiddeling van tijdelijke professionals. Jaarlijks bemiddelt Vitae ongeveer 4.000 kandidaten voor een vast dienstverband in 12 verschillende specialismen. Vitae telt ongeveer 1750 medewerkers, waarvan 1000 Vitae Interim Professionals voornamelijk werkzaam zijn in Techniek en Finance. Vitae is hiermee de enige partij in Nederland die de sectoren werving & selectie, interim professionals en zzp naast elkaar heeft groot gekregen. Vitae is opgericht in 1986 en heeft tien vestigingen in Nederland: Amsterdam, Breda, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Arnhem, Maastricht, Enschede en Zwolle.

Gerelateerd nieuws
> Vitae start Talent Lab
> Vitae hoog in Europe’s 100 Best Workplaces
> Vitae vijfde keer op rij Beste Werkgever

Bron: Vitae, persbericht, 20 augustus 2009

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek