loading
views

Pensioentjes afkopen – goed idee?

24 juli 2009

Steeds meer pensioenfondsen kopen pensioentjes af van bijbaantjes die mensen tijdens de studententijd hebben opgebouwd of gedurende korte werkperiodes als uitzendkracht. Dat kan tot een paar duizend euro opleveren.

Pensioenfondsen hebben net zo veel kosten aan deelnemers met kleine pensioenen als andere deelnemers. De nieuwe Pensioenwet 2007 maakt het hen mogelijk een aanbod voor afkoop te doen. Dit is geen recht van de klant, maar een keuzemogelijkheid voor de maatschappijen. Een keuze die talloze pensioenfondsen sinds januari 2009 al gemaakt hebben, aldus pensioenjuriste Emilie Schols van Pensioenkijker.nl dinsdag in de Telegraaf.

Afkoop nadelig voor pensioenopbouw?
Mensen kunnen wel zelf een verzoek bij een pensioenfonds indienen. Of dat verstandig is verschilt per situatie. Er zitten namelijk nogal wat haken en ogen aan het afkopen van het pensioen. Zo mag het opgebouwde pensioen niet meer zijn dan 417 euro per jaar, en verdwijnt er vervolgens gemiddeld 40% naar de belasting. Op korte termijn kan het een paar duizend euro opleveren, maar op lange termijn kan het afkopen van kleine pensioenen (vooral voor de jongere werknemer) flink schelen in de pensioenopbouw. Vakbonden en pensioendeskundigen waarschuwen hier geregeld voor.

Helpdesk Vergeten Pensioenen
Voor hulp met het achterhalen van uw pensioen kunt u terecht bij de Helpdesk Vergeten Pensioenen; op werkdagen tussen 8.30 en 12.30 uur telefonisch te bereiken via 070 311 73 73. U kunt ook een e-mail sturen, naar helpdesk@vb.nl

Bron: FlexService en Telegraaf, 22 juli 2009

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek