loading
views

Bedrijven snijden te diep in personeelsbestand9 juli 2009

De recessie blijkt groter dan verwacht. Nederlandse bedrijven zien komend jaar een omzetdaling van 5 tot 30% tegemoet. Herstel is pas eind 2010 of daarna in zicht. In de strijd om staande te blijven, snijden bedrijven soms te diep in het personeelsbestand.

Meer dan de helft van de huidige kostenbesparingen gaat ten koste van zaken die waarde creëren in hun organisatie. Dit blijkt uit onderzoek van internationaal onderzoeks- en adviesbureau Hay Group in samenwerking met ControllersMagazine onder financiële managers van Nederlandse bedrijven.

Vitale functies lijden onder kostenbesparingen
“Er is haast en soms paniek, waardoor bij het hakken spaanders vallen,” aldus Herman Koning, director Business Solutions bij Hay Group: “het is noodzakelijk snel te reageren om te overleven, maar wel zodanig dat je doorkan met vitale functies”.

Kosten reduceren en investeren
Zo’n 30 procent van de Nederlandse bedrijven reduceert niet alleen kosten, maar doet juist nu investeringen. Deze bedrijven willen kansen pakken door nu marktaandeel te vergroten (34 procent), of sterker uit de recessie te komen dan de concurrent (52 procent). “Opvallend is dat deze bedrijven in dezelfde gebieden zowel kosten reduceren als investeren. Zij maken een kwaliteitsslag”, aldus Koning.

Kostenreducties door vraaguitval
De meeste kosten worden gesneden in ondersteunende functies (Finance, HRM, marketing en IT) en Productie & Onderhoud. Kostenreducties in deze laatste categorie houden direct verband met (acute) vraaguitval. De sales functies en Research & Development worden relatief het minste geraakt. Hier wordt nu nog iets meer in geïnvesteerd, dan dat er kosten worden gesneden.

Overnames winstgevend maar risicovol
Bedrijven die actief streven naar het vergroten van marktaandeel, doen dit met name door overname van concurrenten (80 procent). Koning: “de speelruimte is gering. De kansen zijn groot, maar de risico’s ook. Er moet niet alleen naar de harde cijfers gekeken worden. Juist nu tellen zaken die met motivatie en werkklimaat te maken hebben, zoals cultuur en management. Die zijn bepalend voor succes of falen van overnames.’

Gerelateerd nieuws
> CPB: arbeidsmarkt van krap naar ruim
> Andringa – Manpower: uitzender moet inspelen op markt
> Nieuwe subsidieregelingen voor scholing werknemers

Bron: Hay Group, 25 juni 2009


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek