loading
views

Ruim duizend controles veiligheid vakantiewerk

7 juli 2009

De Arbeidsinspectie voert dit jaar ruim duizend controles uit op werkplekken waar veel tieners een vakantie- en/of bijbaantje hebben.

Inspecteurs kijken nu vooral in de agrarische sector, bij autowasserijen, in de groothandel, bij supermarkten, warenhuizen, distributiecentra en in de horeca of kinderen en jongeren daar wel veilig aan de slag zijn.

Veilig werken
Dat heeft de Arbeidsinspectie onlangs bekendgemaakt. De afgelopen jaren daalt het aantal overtredingen met vakantiewerkers. Daardoor is ook het aantal controles afgenomen. Zo bezochten inspecteurs in 2005 nog 1600 bedrijven en instellingen.

Aantal misstanden horeca groter
Maar de arbeidsomstandigheden voor jongeren met bijbaantjes wisselen wel sterk per sector. Zo stuitten inspecteurs in 2007 en 2008 bij ruim de helft van de gecontroleerde bedrijven in de horeca op misstanden. Terwijl van de gecontroleerde winkeliers en werkgevers in de land- en tuinbouw zich 20 tot 30 procent zich niet aan de regels bleek te houden.

Bijbaan niet bedoeld om de kost te verdienen

De meeste overtredingen gaan over te lange werkdagen en te weinig rust. Er gelden strenge regels voor kinderen op het gebied van arbeids- en rusttijden, omdat jongeren in de ogen van de overheid op school behoren te zitten. Een bijbaan is voor scholieren goed om (werk)ervaring op te doen en om wat geld te verdienen, maar niet om de kost te verdienen.

Bron: Arbeidsinspectie, juli 2009

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek