loading
views

Tweede Kamer wil grens voor Roemenen drie jaar dicht

26 november 2008

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de grenzen voor Roemeense en Bulgaarse arbeidsmigranten drie jaar dichthouden.

Donner wil de grenzen voorlopig tot 1 juli 2009 dichthouden, onder meer wegens de verslechterde economie. Zo bleek dinsdag bij de behandeling van de begroting Sociale Zaken in de Tweede Kamer.

Beperking toelating werknemers
Minister Piet Hein Donner van SZW had besloten om de toelating van deze werknemers voorlopig tot 1 juli 2009 te blijven beperken. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt de problemen die er zijn, met uitbuiting en huisvesting van vooral veel Poolse werknemers, echter te bezwaarlijk. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum voelt meer voor een volledige termijn van drie jaar uitstel. Van Hijum vreest bovendien, met de VVD, voor een aanzuigende werking van mensen uit landen met slechtere lonen en sociale voorzieningen. Zij hebben Donner verzocht te kijken of de WW en bijstand daarom aangepast kunnen worden

Werkvergunning Roemeense en Bulgaarse werknemers nodig
Volgens Europese afspraken moet Nederland voor 1 januari 2009 besluiten of de toegang voor Roemeense en Bulgaarse werknemers verder geopend wordt. Inwoners van Roemenië en Bulgarije, sinds vorig jaar lid van de Europese Unie, hebben hier nu nog een werkvergunning nodig.

Bron: Telegraaf, 25 november 2008

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek