loading
views

Uitzendbureaus: nichemarkten gewild

21 september 2008

Uitzendbureaus kunnen zich het beste richten op het leveren van specialisten aan onder meer het Mkb. De oplossing tegen de krapte in de nichemarkten is bijvoorbeeld scholing van werklozen.

Dat stelt directeur Aart van der Gaag van de ABU, de brancheorganisatie voor uitzenders, in een interview met het ANP. “Het Mkb-segment groeit nog hard.”

Nichemarkten gewild
Grote uitzendconcerns gaan op zoek naar kleinere detacheerders die actief zijn op nichemarkten. Zo bracht het Frans-Zwitserse Adecco, ’s werelds grootste uitzendbureau, deze maand een bod uit op de Nederlandse detacheerder DNC. DNC is onder andere gespecialiseerd in de bemiddeling van ICT’ers.

Paradox: dienstverlening gespecialiseerd personeel neemt af
Toch doen midden- en kleinbedrijven nog relatief weinig zaken met uitzendbureau’s, ondanks de moeite die het kost om geschikt personeel te vinden. Volgens Van de Gaag is deze paradox het gevolg van onder meer de afzwakkende economie; ondanks de grote tekorten aan vooral gespecialiseerd personeel neemt de vraag naar hun dienstverlening af.

Mismatch
Bovendien is het aanbod aan specialistische krachten krap. De arbeidsmarkt en de voorradige werknemers sluiten niet goed op elkaar aan. Van der Gaag spreekt van een ’mismatch’.

Scholing en bemiddeling als oplossing
Volgens Van der Gaag, zelf actief in de uitzendsector sinds de jaren negentig, kunnen uitzendbureau’s bijdragen aan een oplossing door bijvoorbeeld langdurig werklozen te scholen en te bemiddelen. Een langdurig werkloze kan via een uitzendbureau sneller aan een baan worden geholpen, dan via het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) komt.

Kortste groeicyclus uitzendsector
Onder invloed van de kredietcrisis, kwam de groei van de uitzendsector eerder tot stilstand dan voorheen het geval was, aldus Van der Gaag. Na 3,5 jaar zwakte de omzetgroei van de uitzendsector vorig jaar af. Normaliter duurt een groeiperiode volgens hem ongeveer zes tot zeven jaar, waarna er gedurende vier jaar sprake is van krimp. Van der Gaag spreekt van de kortste groeicyclus die we ooit hebben gehad.

Gerelateerd nieuws
> Aantal vacatures gestegen met 5%
> Uitzendbureaus helpen werklozen aan baan

FlexNieuws
> meer nieuws over de flexmarkt

Arbeidsmarkt – vacatures
> meer nieuws

Bron: 21 september 2008


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek