loading
views

FNV wacht met looneis tot Najaarsoverleg

15 september 2008

De FNV formuleert dit jaar voor het eerst de looneis voor 2009 pas na het Najaarsoverleg. Komend jaar staan voor de vakcentrale (flex)werk en koopkracht centraal in de cao-onderhandelingen.

“Maar”, zegt FNV’s cao-coördinator Wilna Wind, “voor koopkracht is niet alleen een looneis bepalend, maar ook overheidslasten. Daarom wachten we liever eerst de resultaten af van het overleg tussen kabinet en sociale partners.”

Economische zelfstandigheid en minimumtarieven voor ZZP’ers
Via het cao-overleg wil FNV de positie van flexwerkers verbeteren. Cruciaal zijn voorstellen tot beperking van het aantal flexbanen en gelijke beloning voor gelijk werk. De bond wil naar economische zelfstandigheid en minimumtarieven vaststellen voor zzp’ers.

Marktwerking

In haar arbeidsvoorwaardenbeleid kondigt de vakcentrale ook aan te blijven lobbyen tegen klakkeloze invoering van marktwerking. Bonden zullen cao-instrumenten gebruiken om de negatieve effecten voor werknemers zoveel mogelijk te beperken.

Scholing belangrijkst voor arbeidsparticipatie
Ook voor komend jaar legt de FNV bij de cao-onderhandelingen een zwaar accent op scholing, het beste middel om de arbeidsparticipatie te verhogen, aldus de bond. FNV-bonden blijven ook inzetten op afspraken die de balans tussen werk en privé kunnen verbeteren. Bovendien wil FNV het bevorderen van afspraken over thuiswerk voortzetten.

Van 0,5 naar 2,5 miljoen werknemers
Volgend jaar onderhandelen de FNV-bonden over 400 cao’s die betrekking hebben op 2,5 miljoen werknemers. Dit jaar staan er nog zo’n 200 (voornamelijk kleine) cao’s op de rol voor in totaal een half miljoen werknemers.

ZZP’ers – nieuws
> meer nieuws

Arbeidsmarkt – inkomensontwikkeling
> meer nieuws


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek