loading
views

MKB: einde banengroei in 2009

11 september 2008

Het optimisme onder de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf is omgeslagen; ruim 80 procent van de bedrijven verwacht geen groei van de werkgelegenheid in 2009. Daar tegenover staat een verwachte toename van het aantal zzp’ers.

Was vorig jaar nog 74 procent positief over de economische situatie, nu is 66 procent juist negatief. Bovendien verwacht het midden- en kleinbedrijf dat de winst- en omzetgroei in voor hen in 2009 fors terugloopt. Dit blijkt donderdag uit de economische barometer die EIM jaarlijks in opdracht van MKB-Nederland uitvoert.

Onzekerheid troef
De afgelopen maanden is het “onzekerheid troef”, concludeert MKB-Nederland. Minder dan 20 procent van de ondernemers in het mkb gelooft nog dat de economie zich in 2009 positief zal ontwikkelen. Vorig jaar was dat nog 74 procent.

Daling omzet en banengroei
Bovendien zal de omzet in het midden- en kleinbedrijf gemiddeld nog maar met 1,5 procent groeien tegen 2,75 procent dit jaar. Het aantal banen dat erbij komt is volgens de economische barometer volgend jaar niet meer dan 2000. Een enorme daling ten opzichte van de groei die het midden- en kleinbedrijf kende in 2008 en 2007, van respectievelijk 65.000 en 107.000 voltijdsbanen. In de industrie, detailhandel en de horeca neemt het aantal arbeidsplaatsen naar verwachting zelfs af. Daar tegenover staat (opnieuw) een toename van het aantal zzp’ers met 18.000.

Trendbreuk: personeel is kostenpost
De sector maakt zich zorgen over de oplopende kosten voor het personeel. Bijna 70 procent van de ondernemers beschouwt personeel niet meer als een kans op meer omzet, maar als een kostenpost; een trendbreuk, aldus MKB-Nederland. Om de trend het hood te bieden pleit de ondernemersorganisatie voor een verantwoorde stijging van de lonen. “De vakbonden zullen moeten kiezen, veel banen of hogere lonen.” Daarnaast maakt de organisatie zich sterk voor meer flexibiliteit in de werktijden om de arbeidsproductiviteit te verhogen. Over de toekomst van het eigen bedrijf is desondanks nog 68 procent van de ondernemers optimistisch.

ZZP’ers – nieuws
> meer nieuws

Arbeidsmarkt – werkgelegenheid
> meer nieuws

Bron: MKB-Nederland, 11 september


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek