loading
views

VNO-NCW: breid zwangerschapsverlof niet uit

9 september 2008

De Europese Commissie wil het zwangerschapsverlof mogelijk tot minimaal achttien weken verlengen. VNO-NCW ziet niets in verdere uitbreiding van het zwangerschapsverlof.

De ondernemersorganisatie wijst erop dat de oorspronkelijke doelstelling van zwangerschapsverlof, bescherming van de gezondheid van zwangere en pas bevallen vrouwen, niet als reden wordt aangevoerd in het nog onuitgewerkte commissievoorstel.

Gezondheid niet in geding
Voor Nederlandse moeders zou de nieuwe regeling een verlenging van twee weken betekenen, de Europese ondergrens is op dit moment nog veertien weken. Nederlandse vrouwen krijgen nu zestien weken verlof rond de bevalling, waarvan ze er in principe minimaal vier vóór de bevalling moeten opnemen. VNO-NCW meent dat de gezondheid van zwangere en pas bevallen vrouwen niet in het geding komt bij de huidige regeling.

Nederlander maakt minder uren
De ondernemingsorganisatie stelt bovendien dat Nederland al koploper van de wereld is in verlof en vrije tijd. Het gemiddeld aantal gewerkte uren ligt in ons land op minder dan 1340 per jaar, ruim 200 uur onder het Europees gemiddelde. De belangrijkste reden hiervoor zou het grote aantal Nederlandse deeltijders zijn. Maar ook zonder rekening te houden met die deeltijdfactor werkt een fulltimer hier 100 uur minder dan gemiddeld in de EU, aldus VNO-NCW.

Bron: VNO-NCW, 3 september 2008

Reageren:

*

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek