loading
views

Meer discriminatie op leeftijd dan op afkomst

7 augustus 2008

Werkgevers discrimineren vaker op basis van leeftijd dan op geslacht of op afkomst. Een op de vier werknemers geeft aan dat bij hen op de werkvloer wel eens mensen zijn afgewezen vanwege leeftijd.

Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group waarvoor in juni dit jaar 737 werkzame personen uit de Nederlandse beroepsbevolking zijn ondervraagd naar discriminatie op de werkvloer. Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group, spreekt van verlies van het arbeidspotentieel. Hij vindt het daarom van belang dat organisaties een leeftijdsbewust personeelsbeleid ontwikkelen.

Discriminatie komt het meest voor op basis van leeftijd
Volgens bijna een kwart (22%) van de ondervraagden worden in hun organisatie wel eens kandidaten afgewezen vanwege de leeftijd. Dit komt bijna vier keer zo vaak voor als discriminatie op geslacht of afkomst. Daarentegen denkt slechts 6% van de respondenten dat het afwijzen van kandidaten wel eens plaatsvindt vanwege geslacht of etniciteit. De leeftijdsdiscriminatie begint volgens 66% van de respondenten vooral vanaf 36 jaar. Een derde van de ondervraagden ziet leeftijdsdiscriminatie ook gebeuren bij personen jonger dan 36 jaar.

Leeftijdsdiscriminatie voornamelijk bij CV en sollicitatiegesprek
De situatie waarbij sprake is van leeftijdsdiscriminatie verschilt. Een op de vijf ondervraagden meent leeftijdsdiscriminatie op te merken bij het aannemen van werknemers. Volgens 16% van de respondenten begint leeftijdsdiscriminatie echter al bij het uitnodigen van de sollicitanten. Verder geeft 15% aan dat leeftijddiscriminatie plaatsvindt bij het belonen van werknemers, gevolgd door discriminatie bij promotie met 11%.

Verlies arbeidspotentieel
Volgens Geert-Jan Waasdorp schrijven werkgevers die discrimineren op leeftijd in bepaalde beroepsgroepen soms wel 50 tot 70% van hun arbeidspotentieel af. Hij noemt dit een ‘luxe’ die niemand zich kan veroorloven in deze tijd. In de komende jaren zal door de krapte van de arbeidsmarkt winst moeten worden behaald met het aantrekken en behouden van ervaren werknemers en niet zo zeer met het aantrekken van starters. Daarom is het van belang om in organisaties een leeftijdsbewust personeelsbeleid te ontwikkelen, die het leren en het blijven ontwikkelen van competenties van oudere medewerkers bevordert.

Arbeidsmarkt – werkgelegenheid
> meer nieuws

HRM – nieuws
> meer

Bron: IG!, 5 augustus 2008


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek