loading
views

Geboortenaam wel of niet verplicht?

30 juli 2008

Geboortenaam en burgerlijke staat, hoe zit het nu precies? Hoe moet het in FlexService worden ingevuld?

Voor de berichtgeving naar de Belastingdienst (bijvoorbeeld de loonaangifte) en UWV (ziekmeldingen) moet bij een kandidaat altijd de geboortenaam worden opgegeven. Als de kandidaat een getrouwde vrouw is, moet het veld Geboortenaam daarom verplicht worden ingevuld.


Niet altijd neemt een vrouw de achternaam van haar man over. Als zij haar geboortenaam blijft gebruiken als ze getrouwd is, wilt u logischerwijze niets invullen bij de geboortenaam omdat anders een dubbele vermelding van de geboortenaam ontstaat: de volledige naam zal dan zowel de achternaam als de geboortenaam bevatten. De aanhef is dan onjuist: de dubbele vermelding van de achternaam wordt dan zichtbaar in de naam, in documenten die via mailmerge worden gegenereerd, maar ook in rapporten.
  

  
Om een juiste aanhef te krijgen en toch te kunnen blijven controleren op de geboortenaam, is het scherm ‘Volledige naam’ (module Kandidaat, tabblad Stamgegeven, open de naamontrafelaar) uitgebreid met een vinkveld achter het veld Geboortenaam. Dit vinkveld wordt zichtbaar zodra bij Burgerlijke staat ‘gehuwd’ wordt ingevuld.


  
Als in dit veld een vinkje wordt gezet, is het veld Geboortenaam niet langer verplicht en wordt de naam dus juist getoond. Het veld Achternaam blijft natuurlijk wel verplicht.


  
Het vinkje wordt niet opgeslagen in de database. Elke keer als het venster voor de kandidaat wordt geopend zal het vinkje dus opnieuw moeten worden aangezet. Dit is zo ingesteld om de gebruiker ervan bewust te maken dat hij de juiste naam invult.


Burgerlijke staat
Standaard is de geboortenaam verplicht voor vrouwen met als burgerlijke staat gehuwd. Hierop zijn twee uitbreidingen mogelijk.

Ten eerste geldt ook voor mensen die een geregistreerd partnerschap hebben, dat ze de naam van hun partner kunnen overnemen. Ook voor weduwen/weduwnaars geldt dat zij de naam van hun partner gebruiken.

In de FlexAdministrator kan daarom bij het domein Burgerlijke staat worden aangegeven of de geboortenaam wel of niet verplicht is.

Ten tweede kunnen ook mannen de naam van hun partner overnemen. Ook daar kan het dus zijn dat de geboortenaam moet worden ingevuld. Aangezien dit minder vaak voorkomt, zal standaard alleen bij getrouwde vrouwen het veld Geboortenaam verplicht zijn. Bij mannen kan dan wel altijd het veld worden ingevuld. Indien u wilt dat ook bij mannen het veld verplicht wordt, kan dit in de FlexAdministrator worden ingeregeld.


Meer weten?
Met de inrichting van de software voorkomt FlexService afgewezen aangiftes bij Belastingdienst en/of UWV. Wilt u advies over of begeleiding bij het optimaliseren van uw administratieve proces? Neem contact op met Timo Onink, telefonisch bereikbaar op 035-6464400.

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek