loading
views

Nederland behoudt eigen werkvergunning

28 juli 2008

Er komt geen Europese werk- en verblijfsvergunning voor briljante immigranten ter vervanging van nationale regelingen.

De ‘kennismigranten’ kunnen kiezen tussen bijvoorbeeld de Nederlandse of een aanvullende Europese werk- en verblijfsvergunning. Dat meldde de Franse minister Brice Hortefeux (Justitie), die EU-beraad hierover donderdag voorzat. Onder anderen minister Ernst Hirsch Ballin wilde graag de eigen regeling behouden, zoals die nu door de IND wordt uitgevoerd.

Geen bureaucratische Europese aanpak
,,Nederland heeft de eigen regeling net heel modern gemaakt, zonder veel rompslomp”, zei Hirsch Ballin. ,,Wij willen niet dat de bureaucratische Europese aanpak de beperkingen terugbrengt die wij net overboord hebben gegooid.” Nederland heeft nu een van de aantrekkelijkste regelingen voor briljante immigranten van alle EU-landen.

Meeste kennismigranten uit India
Nederland trekt daardoor een groeiende toestroom van kennismigranten aan. Vorig jaar waren telde de toestroom vijfduizend en in het eerste halfjaar van 2008 al ruim drieduizend, meldde de minister. De meesten zijn IT’ers en andere vakdeskundigen uit India. Ze worden gevolgd door mensen uit de Verenigde Staten, Japan, Turkije en China.

Europese blauwe kaart concurrent greencard
Met de Nederlandse kaart mogen de immigranten alleen hier werken. Met de Europese werk- en verblijfsvergunning, de ‘blauwe kaart’, mogen ze ook in andere EU-landen aan de slag. De Europese blauwe kaart is geïnspireerd op de Amerikaanse greencard, een gecombineerde werk- en verblijfsvergunning voor de VS. Europa zegt te concurreren met de Verenigde Staten in het aantrekken van de hoogopgeleide migranten.

Salaris kennismigrant 150%
De criteria voor zo’n Europese werkvergunning zijn nog niet vastgesteld. Voorstel van de Europese Commissie is dat de werknemers een salaris krijgt dat minstens anderhalf maal het gemiddeld brutoloon van een land is. Maar daarvoor is nog nader onderzoek nodig naar de nogal afwijkende loonsystemen in de 27 EU-landen.

Bron: tweedekamer.nl, 28 juli 2008

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek