loading
views

Geen minimumaantal controles op illegalen

26 juli 2008

Nederland en andere EU-landen zien af van een minimale controle van 5 of 10% van de bedrijven op illegale werknemers. De meeste landen hebben liever gerichte controles in risicosectoren.

Dat bleek bij EU-beraad van ministers van Justitie donderdag in Brussel. De Europese Commissie had in mei 2007 voorgesteld dat een op de tien bedrijven controle moest krijgen in de strijd tegen illegale werknemers. Dat is later verlaagd naar 5 procent van de risicosectoren, maar ook dat krijgt geen steun. Ook het voorstel van de Europese Commissie voor strafrechterlijke straffen (naast boetes) voor werkgevers van illegalen werd niet goed ontvangen door de ministers.

Kwalitatieve controle effectief
Momenteel krijgt jaarlijks gemiddeld 2 procent van de 22 miljoen bedrijven in de EU een controle op illegale werknemers. ,,Wij vinden het van belang om slim te controleren”, zei minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) na het beraad. ,,We willen onze schaarse capaciteit zo inzetten dat het effectief is. Dat heeft meer zin dan een kwantitatieve benadering.”

Boetes, gen strafrechterlijke straf
De ministers voelden bovendien weinig voor een voorstel waardoor werkgevers van illegalen ook strafrechterlijke straffen kunnen krijgen naast boetes. De Europese Commissie had voorgesteld dat bijvoorbeeld bedrijven die illegalen uitbuiten een gevangenisstraf moeten kunnen krijgen. Maar volgens de Franse minister die het EU-beraad voorzat, was het beter om de landen daarin vrij te laten. In Nederland staat nu 8000 euro boete op het aannemen van een illegale werknemer. Bij herhaling loopt die boete op.

Illegalenbestrijding Europese zaak
De Europese Commissie had de voorstellen ingediend om bedrijven af te schrikken nog illegalen aan te nemen. Het zou moet helpen voorkomen dat nog vele bootjes met Afrikaanse illegalen de Europese kusten proberen te bereiken. Volgens schattingen leven in Europa drie tot acht miljoen illegalen. Elk jaar komen er 350.000 tot 500.000 bij. Hirsch Ballin vindt wel dat illegalenbestrijding een Europese zaak is. Anders zouden illegalen steeds verhuizen naar het EU-land met de minste pakkans: “Als je het helemaal aan de lidstaten overlaat, krijg je verplaatsingseffecten. Zeker in de realiteit van de open binnengrenzen.”

Bron: tweedekamer.nl, 26 juli 2008

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek