loading
views

Onduidelijkheid na het rookverbod

24 juli 2008

Elektrische sigaretten, rokende bazen, en rokende bewoners van verpleeg-en verzorgingshuizen zorgen voor vragen sinds de wijziging op de Tabakswet per 1 juli 2008.

Lies van Gennip van Stivoro verwacht echter geen verdere aanpassingen in de Tabakswet. Stivoro verlegt zijn focus nu naar hulp bij stoppen met roken. Het expertisecentrum voor tabakspreventie wil dat deze hulp vergoed wordt in de basisverzekering. De Rabobank Rijk van Nijmegen heeft roken intussen volledig geband en biedt haar werknemers een gratis stoppen-met-roken-cursus.

Elektrische sigaret
Binnen de huidige wetgeving mag een bedrijf het roken van een elektrische sigaret toestaan omdat het geen tabaksproduct is, aldus Stivoro. Werkgevers en beheerders hebben echter de vrijheid om in de huisregels een beperkende bepaling op te nemen. Ze kunnen het roken van elektrische sigaretten bijvoorbeeld verbieden omdat astmapatiënten last hebben van de dampen die vrijkomen.

Verpleging en thuiszorg
Het rookverbod geldt niet voor individuele kamers van bewoners van verpleeg-en verzorgingshuizen, omdat het hier gaat om privéruimtes, meldt Stivoro. Instellingen kunnen zelf bepalen of hier wel of niet gerookt mag worden. Volgens de Tabakswet moeten verpleeg-en verzorgingshuizen buiten de kamers van de bewoners een aparte afsluitbare rokersruimte inrichten. Dit is echter niet verplicht. Ook mag in verpleeg -en verzorginstellingen in een tweede kantine of tweede recreatieruimte het roken worden toegestaan. Ook in de Thuiszorg mogen cliënten in principe in hun eigen huis blijven roken.

Werkweigering in privé-ruimtes
Werknemers moeten derhalve oppassen wanneer zij weigeren te werken in privé-ruimtes waar gerookt wordt. Dit kan worden gezien als werkweigering. Carl Simons van Stivoro adviseert werknemers om eventueel via de OR met hun werkgevers tot een overeenkomst te komen. “Mensen met astma, COPD of zwangere vrouwen kunnen in samenspraak met de arbo-arts tot een oplossing komen,” aldus Simons.

De laatste rokers
Wanneer de baas van een klein bedrijf zelf blijft roken op de werkvloer, blijkt dat werknemers het lastig vinden hun baas hierop aan te spreken. Daar tegenover staan bedrijven waar het opheffen van de rookkamer stuit op bezwaren van de laatste rokers.

Grote mijlpaal

Lies Van Gennip van Stivoro beschouwt het rookverbod in de horeca en in de sport- en cultuursector als een grote mijlpaal. Zij verwacht geen nieuwe wet- of regelgeving meer. Stivoro wil zijn focus nu verleggen naar hulp bij het stoppen met roken. “Dat zou volgens ons moeten worden vergoed vanuit de basisverzekering,” aldus Van Gennip.

Gratis stoppen-met-roken-cursus
De Rabobank Rijk van Nijmegen heeft haar focus al verlegd. De bank staat sinds een paar weken het roken in en om het bankgebouw niet meer toe. De drie mobiele rookcabines met ingebouwde asbak en sterke afzuiginstallatie zijn verdwenen uit het kantoor en ook in de parkeergarage of de fietsenstalling mag niet meer gerookt worden. De bank wil niet dat personeel voor de ingang van het kantoor aan zijn verslaving toegeeft. De Rabobank biedt rokende werknemers dit jaar een gratis stoppen-met-roken-cursus.

HRM – Arbo

> meer nieuws

Bron: P&O Actueel, 9 juli 2008, deondernemer.nl, 21 juli 2008 en ArboPlus, 10 juli 2008


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek