loading
views

Onderzoek naar de handelsnaam

FlexHandboek
« Randvoorwaarden Onderzoek naar de handelsnaam

 Een handelsnaam is de naam waaronder een onderneming wordt gedreven. Een handelsnaam moet uniek zijn, om verwarring of misleiding te voorkomen.
 
Recht op handelsnaam
Een handelsnaam kan naamsbekendheid hebben, en is dus geld waard. Bescherming van de handelsnaam is daarom belangrijk.

Het recht op een handelsnaam ontstaat door de naam als eerste te gebruiken op briefpapier, facturen, visitekaartjes, bedrijfswagens, in het telefoonboek en in advertenties. Registratie van de naam in het handelsregister is niet nodig om het recht te doen ontstaan. Het recht op een handelsnaam is beperkt tot het grondgebied van Nederland.

Een handelsnaam kan verkocht worden door overdracht van het bedrijf dat de handelsnaam voert. Ook kan een handelsnaam in licentie worden gegeven.

De Handelsnaamwet
De bedoeling van de Handelsnaamwet (Hnw) is het voorkomen van verwarring. Daarom is het verboden gebruik te maken van een handelsnaam die al door een andere onderneming wordt gebruikt – of van een handelsnaam die daar veel op lijkt.

Handelsnaam versus statutaire naam
Een handelsnaam kan afwijken van de statutaire naam van het bureau. Een bureau kan meerdere handelsnamen gebruiken.

Handelsnaamonderzoek
Om snel te weten te komen of een handelsnaam al in gebruik is, kunnen de volgende websites worden geraadpleegd:

Bij de inschrijving in het Handelsregister onderzoekt de Kamer van Koophandel alleen of er al een onderneming voorkomt met letterlijk dezelfde handelsnaam. Het is daarom te adviseren om de Kamer van Koophandel een zogenaamd landelijk handelsnaamonderzoek te laten uitvoeren. Een handelsnaam hoeft niet aan te geven welk soort onderneming er wordt gedreven. Een bureau is vrij om een naam te kiezen, mits die aan twee voorwaarden voldoet:
 
Handelsnamen mogen niet verwarrend of misleidend zijn
Een bureau is vrij om een naam te kiezen, als de naam maar onderscheidend genoeg is en de naam niet verwarrend is, door te lijken op een bestaande handelsnaam. Een handelsnaam mag ook niet misleidend zijn. Misleiding kan voorkomen doordat de schijn wordt gewekt dat een bedrijf grootser en mooier is dan werkelijk het geval is. Meer »

Handelsnamen en merken
Een handelsnaam mag bovendien niet in strijd zijn met bestaande merken. Meer »


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek