loading
views

FNV: boycot ziekmeldingsysteem Hema

22 juli 2008

FNV Bondgenoten eist van warenhuisketen Hema dat zij stoppen met het gebruik van het omstreden systeem om ziekteverzuim terug te dringen. De bond roept werknemers op het systeem te boycotten.

Het gaat om het door het bedrijf Mymedicalcoach ontwikkelde systeem waarbij werknemers zich via internet moeten ziekmelden. Zieke werknemers moeten online tot wel 60 vragen beantwoorden over hun klachten. Het systeem zou voor minder vals ziekteverzuim zorgen en bij serieuze problemen werknemers en werkgevers eerder alert maken om op zoek te gaan naar een oplossing. Naast Hema gebruikt ook elektronicaketen It’s het systeem.

Aanvulling standaardprocedure
Volgens HEMA is het online ziekmeldsysteem slechts een aanvulling op de standaardprocedure. Werknemers moeten naast de standaard ziekmelding tot 60 vragen beantwoorden over hun klachten. Het doel van het systeem is om mensen zo goed en zo snel mogelijk te laten herstellen. Volgens HEMA-woordvoerder Jan Willem Te Gussinklo gaat het hier om een proef die pas een paar maanden loopt. Maar de franchisewinkels hebben volgens hem vorig jaar al goede resultaten behaald. De gemiddelde verzuimperiode daalde daar van 11,4 naar 4,6 dagen, aldus Te Gussinklo in gesprek met P&O Actueel. HEMA denkt dat mensen eerder aan de slag gaan doordat ze eerder advies krijgen.

Verkapt drukmiddel
Volgens FNV is de halvering van het aantal ziekmeldingen niet een bewijs dat de online ziektemelding werkt. Het systeem werkt volgens bondsbestuurder Henk van der Ploeg als een verkapt drukmiddel om personeel te dwingen toch naar het werk te komen. Personeel zou de uitgebreide vragenlijsten als bemoeienis van buitenstaanders met hun ziekte voelen. Bovendien krijgen werkgevers te veel informatie over de zieke werknemers. Volgens Van der Ploeg kunnen werkgevers beter de bestaande controlemiddelen toepassen, zoals een spoedcontrole door de arbodienst.

HRM – Arbo
> meer nieuws

Bron: zibb.nl, 16 juli 2008


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek