loading
views

Kilometervergoeding omhoog of minder files

17 juli 2008

Vakbond De Unie eist dat de belastingvrije voet voor de kilometervergoeding omhoog gaat als compensatie voor de verhoogde brandstofprijzen. CNV wil vooral minder files.

Nu mogen de werkgevers 19 cent belastingvrij vergoeden, maar dit moet volgens De Unie-voorzitter Jacques Teuwen stijgen naar 24 cent. “Of het kabinet gooit de belastingvrije kilometervergoeding omhoog, of ze krijgen volgend jaar een looneis van 4,5% extra op hun bord”, dreigt Teuwen. CNV vice-voorzitter Rienk van Splunder wil het bedrag wel indexeren, maar dan binnen een breder pakket.

Minder files met telewerk
“Met het enkel verhogen van het fiscaal vrije bedrag doe je niets aan wat we óók willen: het verminderen van het aantal autokilometers,” licht Van Splunder toe. CNV is in overleg met het ministerie van Financiën om na te gaan welke maatregelen effectiever zijn om de file te verminderen. Hij denkt daarbij aan individuele mobiliteitsbudgetten waarbij mensen zelf keuzes kunnen maken en verandering van bestaande vergoedingen voor telewerk.

Hogere looneis onverstandig
Het CNV ziet helemaal geen aanleiding om een hogere looneis te stellen op het moment dat het kabinet niet tegemoet zou komen aan de wens om de belastingvrije vergoeding te indexeren. Van Splunder pleit voor een gerichte aanpassing op bedrijfsniveau voor werknemers die anders gedupeerd worden. Ook andere bonden zijn verdeeld; de MKB ziet wel de voordelen van een hogere looneis, maar de VNO-NCW vindt dit vooral gezien de huidige inflatie onverstandig.

Prinsjesdag
Op Prinsjesdag zal duidelijk zijn of het kabinet tegemoet komt aan de wens van sociale partners om de in 2009 voorziene verhoging van het btw-tarief uit te stellen om de inflatieontwikkeling te temperen.

HRM – nieuws
> meer nieuws

Bron: De Unie, 17 juli 2008 en CNV, 17 juli 2008


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek