loading
views

Geboortenaam vervangt meisjesnaam

16 juli 2008

Taaladviseurs van de Nederlandse Taalunie hebben een alternatief gevonden voor het woord meisjesnaam: geboortenaam.

Een ambtenaar klopte aan bij de Nederlandse Taalunie met de vraag of er een nieuw woord kon komen voor meisjesnaam. Hij kreeg geregeld formulieren onder ogen waarop een man zijne ‘meisjesnaam’ moest invullen.

Taaladviseurs
In de regel bedenkt de beleidsorganisatie op het gebied van Nederlandse taal geen nieuwe woorden. Woorden worden meestal spontaan ‘geboren’ uit de taalgemeenschap en slechts zelden gebeurt het dat iemand met een zelfbedacht woord later het woordenboek haalt. Maar de Taalunie heeft wel taaladviseurs aan wie de vraag kon worden voorgelegd. Die kwamen met het woord geboortenaam.

Geboortenaam
“Onder andere door de vrij recente invoering van het homohuwelijk in Nederland en België kan de behoefte ontstaan aan een sekseneutraal alternatief voor het begrip meisjesnaam”, schreven de taaladviseurs. “In de naslagwerken is tot nog toe geen alternatief opgenomen dat zowel kan verwijzen naar de eigen familienaam van een gehuwde vrouw als naar de eigen familienaam van een gehuwde man.” Dat alternatief is nu geboortenaam. Dat staat nog niet in de woordenboeken, maar het komt al voor op sommige documenten.

FlexService
FlexService hanteert al een jaar of twee de term geboortenaam.

HRM – nieuws
> meer nieuws

Bron: Taalunie, 10 juli 2008


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek