loading
views

Proef Vooringevulde Aangifte uitgebreid

14 juli 2008

De Belastingdienst gaat de proef met de vooringevulde aangifte (VIA) het komende jaar flink uitbreiden. Het aantal vooringevulde gegevens verschilt per belastingplichtige.

Dat heeft staatssecretaris de Jager heeft vandaag aan de Tweede Kamer geschreven. Het voorinvullen moet de kans op fouten in het aangifte- en verwerkingsproces verkleinen. De Jager: “Als de proef goed verloopt, zal ik een wetsvoorstel voor deze aanpak in 2009 aan de Kamer aanbieden.”

Digitale aangifte
Alle particuliere belastingplichtigen die digitaal aangifte doen, inmiddels 85%, kunnen volgend jaar met hun DigiD (persoonlijke digitale code) een gedeeltelijk vooringevuld aangifteprogramma downloaden. Het aantal vantevoren ingevulde gegevens is afhankelijk van de beschikbare informatie en bestaat uit onder meer uit de NAW-gegevens, het burgerservicenummer, het loon, WOZ gegevens, enkele heffingskortingen en het bedrag van de Voorlopige Teruggaaf.
De belastingplichtige moet de gegevens vervolgens controleren en aanvullen.

Voorlopige aanslag: definitief digitaal
De Belastingdienst wil op termijn voor particulieren de aangifte zo volledig mogelijk in vullen en het behandelproces van de aangifte verder versnellen. Dat betekent dat uiteindelijk de voorlopige aanslag komt ter vervallen en meteen een definitieve aanslag wordt verstuurd. Klaarblijkelijk wordt van iedereen verwacht dat zij uiteindelijk digitaal aangifte gaan doen.

Test door Belastingdienst en UWV
Afgelopen jaar testten enkele duizenden medewerkers van de Belastingdienst en UWV in een eerste proef de vooringevulde aangifte. Ruim 90% van hen vond het voorinvullen van de aangifte een stap in de goede richting, zo meldt het Ministerie van Financiën.

Loonbelasting & premieheffing
> meer nieuws

Bron: minfin, 14 juli 2008


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek