loading
views

STOOF: wijzigingen aanvraagprocedure ESF

10 juli 2008

Er gaan nieuwe regels gelden voor het doen van een aanvraag ESF. Voor de eerstkomende openstellingperiode zal een bedrijfsindividuele aanvraag via STOOF bovendien niet meer mogelijk zijn.

Belangrijke overweging om de regels aan te passen zijn de zeer teleurstellende resultaten van de laatste aanvraagronde februari 2008. Van de in totaal 314 ESF-aanvragen begin dit jaar zijn er slechts 34 positief beschikt. Alle aanvragen die via STOOF (Stichting Opleiding & Ontwikkeling Flexbranche) werden ingediend zijn afgewezen. Staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft veel kritiek gekregen ten aanzien van de subsidieverstrekking voor Europees Sociaal Fonds (ESF)-projecten. Deze subsidie is bedoeld voor projecten die zich richten op scholing, training en EVC- trajecten van ESF-projecten.

Alle aanvragen STOOF afgewezen
Alle aanvragen die via STOOF werden ingediend scoorden minder dan 4,5 punten, het minimum dat SZW als vereiste had gesteld, en zijn daarom afgewezen. Deelnemers waar punten aan toegekend worden zijn onder anderen: percentage vrouwen, arbeidsgehandicapten, deelnemers boven de 45 en jonger dan 23 jaar, maar ook zaken als toepassing EVC en intersectoraal samenwerken.

Bedrijfsindividuele aanvraag niet meer mogelijk
Om herhaling van de negatieve resultaten te voorkomen heeft de stichting besloten het indienen van bedrijfsindividuele aanvragen voor de eerstkomende openstellingperiode uit te sluiten. Alleen een branchbrede aanvraag gecombineerd met de samenwerking tussen sectoren levert 1 vol punt op, dit is met een bedrijfsindividuele aanvraag niet mogelijk. Een individuele bedrijfsaanvraag kan volgens STOOF niet het vereiste aantal punten halen om voor subsidie in aanmerking te komen.

30 meest gewenste opleidingen
STOOF gaat op basis van marktinformatie, ontvangen van verscheidene flex-organisaties, een overzicht maken van de dertig ‘meest gewenste’ opleidingen. De stichting hoopt hiervoor het maximale subsidiebedrag (ruim 5 miljoen) in de wacht te slepen. Het is de bedoeling dat bedrijven via een aanbestedingsprocedure opleidingen inkopen, waarvoor ze dan weer subsidie ontvangen via STOOF. Over de exacte procedure zal de stichting nog nader berichten.

ESF-regelgeving
De ABU meldt dat de ESF-regelgeving zal veranderen, onder meer naar aanleiding van de kritiek die door veel aanvragers, waaronder STOOF, is geleverd aan het adres van staatssecretaris Aboutaleb. Naar verluid bestaan er plannen voor een wijziging van de prioriteringscriteria en het omzetten van de malusregeling in een bonusregeling. Deze plannen zorgen, met een groter aantal doelgroepen, voor extra subsidie; beloning in plaats van straf. STOOF is voornemens dit proces nauwgezet te volgen om ook de succeskans van
bedrijfsindividuele aanvragen voor deze nieuwe aanvraagperiode in 2009 in te kunnen
schatten.

Flexmarkt – nieuws
> meer nieuws

Flexmarkt – organisaties
> STOOF

Bron: ABU, 11 juli 2008


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek