loading
views

EDM moet zo snel mogelijk worden afgeschaft

10 juli 2008

De Eerstedagsmelding moet zo snel mogelijk worden afgeschaft en de huidige wijze van het bestrijden van fraude moet worden aangepast. Dit kan bedrijven 26 miljoen euro opleveren.

Dat schrijft de Commissie Regeldruk Bedrijven, geleid door VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes, in haar eerste advies aan het kabinet. De commissie adviseert verder om de Wet Identificatieplicht aan te passen. Staatssecretaris De Jager van Financiën had al eerder in het tv-programma Business Class aangekondigd te gaan onderzoeken of de eerstedagsmelding voor bepaalde sectoren geschrapt kan worden. De commissie is eerder dit jaar door het kabinet ingesteld om advies te geven over vermindering van de regeldruk voor bedrijven.

EDM niet gebruikt
De eerstedagsmelding verplicht werkgevers om nieuwe werknemers één dag voor zij in dienst treden aan te melden bij de Belastingdienst. De maatregel is ingesteld om illegale arbeid tegen te gaan. In haar advies constateert de Commissie Regeldruk echter dat van de meldingen nauwelijks gebruikt wordt gemaakt bij controles op illegale arbeid. De baten wegen daarom niet op tegen de extra kosten – circa 10 miljoen euro – die bedrijven moeten maken.

Besparing
Ter bestrijding van illegale arbeid en fraude zijn werkgevers ook verplicht de identiteit van een werknemer vast te stellen en te controleren of deze het recht heeft in Nederland te werken. De Commissie Regeldruk vindt dat de huidige aanpak van illegaliteit, leidt tot te hoge administratieve lasten en uitvoeringskosten. Daarom geadviseert de commissie de huidige uitwisseling van gegevens tussen werkgever en overheid op een aantal onderdelen aan te passen. Dat zou bedrijven ongeveer 26 miljoen euro aan kosten besparen.

Loonbelasting & premieheffing
> meer nieuws

HRM – nieuws
> meer nieuws

Bron: VNO-NCW, 9 juli 2008


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek