loading
views

Cao-loonstijging Q2 fors toegenomen

7 juli 2008

In het tweede kwartaal van 2008 waren de cao-lonen 3,4% hoger dan een jaar eerder. Deze toename is fors hoger dan in het eerste kwartaal, toen de cao-lonen nog 2,8% stegen.

Hierdoor is de cao-loonstijging, na het laagste punt in 2005, weer op hetzelfde niveau gekomen als in 2003. Dat blijkt uit de cijfers die CBS vandaag publiceert. De versnelde groei is het grootst in de bouwnijverheid.

Grootste groei
De versnelde groei van de cao-lonen in het tweede kwartaal van 2008 komt vooral door de cao-loonontwikkelingen in de bouwnijverheid, de handel en de industrie. In de bedrijfstak bouwnijverheid namen de cao-lonen in het tweede kwartaal toe met 3,9%. Een kwartaal eerder was de toename met 2,3% aanzienlijk lager.

Laagste groei
De ontwikkeling van de cao-lonen in het onderwijs had daarentegen een remmend effect op de versnelling van de cao-lonen. Daar steeg het cao-loon in het tweede kwartaal met 3,0%, tegen 3,3% in het eerste kwartaal. Dit komt door een loonsverhoging die in april 2007 bij een cao in het onderwijs is gegeven. In 2008 werden de lonen bij deze cao echter niet in april verhoogd, maar in januari. Hierdoor was de cao-stijging in het tweede kwartaal van 2008 ten opzichte van een jaar eerder kleiner dan in het eerste kwartaal van 2008.

Sterke toename loonkostenstijging
De contractuele loonkosten lagen in het tweede kwartaal van dit jaar 4,0% hoger dan een jaar eerder. Hiermee zijn ze ruim 0,5% punt meer gestegen dan de cao-lonen. Vanaf 2002 tot en met 2005 stegen de loonkosten ook meer dan de cao-lonen. Naast de loonsverhogingen zijn de relatief hoge loonkosten in 2008 vooral toe te schrijven aan de verhoging van de wettelijke inkomensafhankelijke werkgeversbijdrage in de ziektekosten.
Ontwikkeling cao-lonen en contractuele loonkosten

Bron: CBS, 7 juli 2008


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek