loading
views

Bliksemactie Arbeidsinspectie: 43 boetes

5 juli 2008

Een bliksemactie van de Arbeidsinspectie in de bouw toont aan dat de veiligheid in de bouw vaak nog veel te wensen over laat. In veel gevallen wordt gewerkt met onveilige steigers, ladders en trappen.

Dit voorjaar bezocht de Arbeidsinspectie in twee weken tijd ruim 400 verbouwingen en renovaties in binnensteden. Onderwerp van de inspecties was valgevaar. Vallen van steigers en ladders is namelijk een van de belangrijkste oorzaken van ongelukken in de bouw. Vooral in de binnenstad vraagt ruimtegebrek soms om improviseren en dan wordt een steiger al snel vervangen door een onveilige hoge ladder. Bij 145 inspecties was de situatie zo ernstig dat het de inspecteurs het werk moesten stilleggen.

43 boetes en 127 waarschuwingen
De inspecteurs gingen kijken bij panden die gerenoveerd of verbouwd werden en waar bouwvakkers bezig waren met slopen, metselen, timmeren, stukadoren, schilderen, dakdekken of isoleren. Naast de 145 stilleggingen en 43 boetes deelden de inspecteurs ook 127 waarschuwingen uit. Eén werknemer kreeg een boete omdat hij onveilig werkte, terwijl er wel veiligheidsvoorzieningen waren verstrekt door de werkgever.

Andere misstanden bouw
De inspecteurs stuitten ook op andere misstanden. Zo waren bouwers op een onveilige manier bezig asbest te verwijderen of waren ze zonder bescherming bezig met zagen of slijpen van materialen waarbij kwartsstof vrijkwam. Hiervoor zijn tien boetes opgemaakt. Beide stoffen kunnen ernstige longziekten en kanker veroorzaken. De Arbeidsinspectie is dan ook van plan vaker dit soort bliksemacties te houden.

HRM – Arbo
> meer nieuws

Bron: SZW, 3 juli 2008


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek