loading
views

Eenvoudiger loonstrookje bespaart kosten

4 juli 2008

Het loonbegrip voor de loonbelasting, de premies voor de werknemersverzekering en de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (ZVW) zal gelijk getrokken worden.

Het loonstrookje wordt daardoor een stuk eenvoudiger. Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken en staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën hebben dat donderdag aan de Tweede Kamer bekend gemaakt.

Het loonstrookje
Werkgevers kunnen straks alle inhoudingen die door de werknemer zijn verschuldigd in een keer afdragen, ook de door de werkgever zelf verschuldigde premies. De werknemer ziet dan op het loonstrookje nog het brutoloon, de heffing en het nettoloon, aldus de Jager.

Complexe wetgeving foutgevoelig
Op dit moment houden werkgevers over het loon van een werknemer loonbelasting, premie volksverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekering in en betalen zelf premie werknemersverzekeringen en een werkgeversbijdrage voor de zorgverzekering. De huidige complexe wetgeving leidt vaak tot fouten: eerder dit jaar moesten door een fout bij de Belastingdienst 730.000 belastingplichtigen opnieuw aangifte doen.

Lagere administratieve lasten
De bewindslieden willen het huidige systeem vereenvoudigen om de administratieve lasten te verlagen, voor zowel werkgevers als overheidsorganisaties. Het kabinet denkt dat alle kleine en middelgrote bedrijven samen 800 miljoen euro per jaar kunnen besparen.

Bron: minfin, juli 2008

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek