loading
views

Discriminatiewet EU uitgebreid

4 juli 2008

Een pakket sociale maatregelen van de EU moet onder meer de groei stimuleren en Europeanen betere banen bieden.

“Het sociale aspect is onlosmakelijk verbonden met de strategie van de EU,” aldus commissievoorziter José Manuel Barroso. De Commissie wil dat de EU-landen meer samenwerken op gebied van discriminatie, zodat de EU haar coördinerende rol kan uitbreiden.

Discriminatie
Bijna een op de zes Europeanen, waaronder 8% van de werknemers, zit op of onder de armoedegrens. Een op de zeven heeft wel eens discriminatie ondervonden. De Europese Commissie wil discriminatie op grond van leeftijd, handicap, seksuele geaardheid, godsdienst en overtuiging in heel Europa verbieden.

Oudere ZZP’ers en gehandicapten
Op dit moment is er alleen Europese wetgeving die betrekking heeft op discriminatie op de werkplek. De nieuwe wetgeving kan betekenen dat werkgevers verplicht worden gebouwen bijvoorbeeld rolstoeltoegankelijk te maken. Een van de gevolgen van het huidige voorstel is ook dat verzekeringsmaatschappijen zelfstandigen met een hoge leeftijd niet meer automatisch kunnen uitsluiten.

Sociale zekerheden
De sociale uitgaven zijn vrij hoog in de EU: 26% van het BBP, tegen 15% in de VS en 17% in Japan. Maar de sociale zekerheidsstelsels van de landen zijn vaak niet compatibel. De grensoverschrijdende samenwerking vlot niet en dat belemmert sommige groepen om voldoende banen, onderwijs, woningen of medische zorg te krijgen, stelt de commissie.

Enquête
Uit een recente enquête blijkt dat 49% van de Europeanen denkt het over 20 jaar minder breed te zullen hebben dan nu, terwijl maar 38% gelooft er beter aan toe te zullen zijn. Een grote meerderheid verwacht dat de sociale ongelijkheid zal toenemen, en dat het moeilijker wordt om een betaalbare woning, medische zorg en een goede baan te vinden, ook al heb je een goede opleiding. De meeste Europeanen denken ook dat de lonen zullen dalen door de concurrentie van snel groeidende economieën, zoals China en India.

Bron: ec.europa.eu, 2 juli 2008

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek