loading
views

USG steunt nieuwe opleiding: het Vakcollege

2 juli 2008

In september start op 13 scholen een nieuwe technische beroepsopleiding: het Vakcollege. USG People steunt de nieuwe opleiding met financiële middelen en know-how.

Het ontwikkelen van het Vakcollege is een initiatief van Hans de Boer (oud-voorzitter Taskforce Jeugdwerkloosheid), Koos de Vos (Economische Impuls Zeeland) en Hans Kamps (kroonlid SER, voorzitter ABU). USG heeft naar eigen zeggen affiniteit met het onderwijs en verwacht op de lange duur de vruchten te kunnen plukken van de samenwerking. “We hopen dat er zo meer leerlingen afstuderen op het gewenste niveau en natuurlijk hebben wij daar ook belang bij”, aldus Ron Icke, CEO van USG People. Naast techniek zullen andere richtingen als gezondheidszorg ook binnen dit onderwijsconcept worden aangeboden.

Leren op de werkvloer
De speciale praktijkgerichte leergang is opgezet door het technisch onderwijs en werkgevers. Het doel is het beroepsonderwijs optimaal te laten aansluiten op de arbeidsmarkt en uiteindelijk een nieuwe generatie vakmensen op te leiden die met kennis en kunde aan de slag gaat. In het eerste jaar krijgen al 750 leerlingen technisch onderwijs ‘nieuwe stijl’. Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is enthousiast: “Het Vakcollege biedt jongeren de kans bij uitstek om te leren op de werkvloer”, aldus Van Bijsterveldt.

Het Vakcollege
In de onderbouw staan ook de reguliere basisvakken in het teken van techniek. De opleiding gaat uit van een zesjarige leergang: vier jaar op VMBO-niveau en twee jaar op MBO-niveau. Om te voorkomen dat leerlingen afvallen in de overstap van een VMBO naar een MBO-opleiding, zoals nu vaak gebeurt, wordt er gewerkt met een kleinschalige aanpak en persoonlijke begeleiding. MBO-VMBO en bedrijf begeleiden de leerling samen tot het eind van de opleiding.

USG
Het onderwijsinitiatief vergroot volgens Icke de aansluiting op de arbeidsmarkt. “Het spreekt ons bovendien aan dat dit initiatief bijzonder ondernemend en doortastend is. Het blijft niet bij het maken van plannen alleen,” aldus de CEO van USG. Het is de bedoeling dat binnen enkele jaren meer dan 10.000 leerlingen onderwijs volgen via het Vakcollege. Naast techniek zullen andere richtingen als gezondheidszorg ook binnen dit onderwijsconcept worden aangeboden.

Flexmarkt – nieuws

> meer nieuws

Bron: USG People, 27 juni 2008


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek