loading
views

Taskforce: ruim baan voor werkende vrouwen

2 juli 2008

Vrouwen moeten ruim baan krijgen om meer te gaan werken. Dan wordt de combinatie van werk en privéleven een vanzelfsprekend beeld in onze samenleving.

Dat is de kern van het werkplan van de Taskforce DeeltijdPlus, dat voorzitter Pia Dijkstra op 1 juli 2008 presenteerde. De Taskforce neemt de komende tijd diverse initiatieven, onder meer via onderzoek en proefprojecten bij bedrijven. Het kabinet, werkgevers- en werknemers–organisaties hebben het initiatief genomen tot dit werkplan. Doel is het vergroten van de arbeidsdeelname in uren van vrouwen.

Goede moeders
Niet alleen financiële overwegingen en de aanwezigheid van voorzieningen spelen een rol bij de keuze voor het aantal uren dat vrouwen werken, maar ook culturele opvattingen. De cultuur op de werkvloer, betrokkenheid van de partner thuis, meningen van familie of vrienden, aanspraken door de school, beelden van ‘goede moeders’ in de media – dit alles heeft invloed.

Vrouwen willen meer uren
In vergelijking met het buitenland werken er veel Nederlandse vrouwen, maar ze werken relatief weinig uren: gemiddeld 20 uur in de week. Uit onderzoek van het CPB blijkt dat vrouwen graag iets meer uren willen werken dan ze nu doen. “Vrouwen willen dus wel meer werken, maar doen het vaak niet”, aldus Pia Dijkstra bij de presentatie van het werkplan in Den Haag.

Proefprojecten
De Taskforce wil het debat rond thema’s verbonden aan vrouwen in grotere deeltijdbanen stimuleren. Diverse bedrijven, van verschillende grootte en uit verschillende branches, worden bovendien uitgenodigd mee te doen aan proefprojecten. De Taskforce gaat onderzoeken wat er leeft bij vrouwen en hun omgeving: welke argumenten worden gebruikt voor en tegen bepaalde ontwikkelingen.

Webwijzer vrouw en werk
Met behulp van de ervaringen in de proefprojecten wil de Taskforce DeeltijdPlus inspirerende en herkenbare voorbeelden geven van manieren om deeltijdbanen te vergroten. Om vrouwen te laten weten waar ze financieel aan toe zijn als ze meer of minder gaat werken, ontwikkelt de Taskforce bovendien samen met het Nibud de Webwijzer vrouw en werk. Aan de hand van het invoeren van simpele gegevens kan via internet bekeken worden wat de financiële gevolgen van bepaalde keuzes zijn op het huishoudinkomen.

Het werkplan
Het werkplan is digitaal beschikbaar op www.taskforce-deeltijdplus.nl.

Arbeidsmarkt – werkgelegenheid
> meer nieuws

Bron: SZW, 1 juli 2008


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek