loading
views

PvdA: nieuw plan sociale zekerheid

24 mei 2008

Het plan ‘Kansen geven, kansen grijpen; voor iedereen een baan die past’ moet tienduizenden mensen aan de slag helpen.

De partij wil hiermee kwetsbare groepen, zoals Wajong’ers en bijstandsgerechtigden, stimuleren om deel te nemen aan de arbeidsmarkt. ‘Een gehandicapte op de werkvloer moet de normaalste zaak van de wereld worden,’ zegt fractievoorzitter Mariëtte Hamer in een interview met de Volkskrant. Hamer verwacht dat er door het plan binnen 10 jaar 50.000 gehandicapten aan de slag gaan.

Ondersteuning centraal
Op termijn kan de wirwar van regelingen als de Wajong, de sociale werkvoorziening en de bijstand opgaan in een voorziening. Het doel is iedereen de
mogelijkheid te bieden mee te doen in de samenleving. Daarbij staat niet de arbeidsongeschiktheid centraal, maar de ondersteuning die iemand nodig heeft om mee te doen in de samenleving. Er is dan ook aandacht voor scholing en opleiding in het plan.

Wel of niet gehandicapt
Nu is de steun voor een gehandicapte afhankelijk van het moment dat iemand in zijn leven een handicap oploopt en de oorzaak van de handicap. Daardoor kan bijvoorbeeld een alcoholverslaafde met psychische problemen onder de Wajong, WAO, WIA, Wwb of ANW vallen. Met de nieuwe regeling is het enige onderscheid nog of iemand wel of niet arbeidsgehandicapt is.

Loonkostensubsidies
Het financiële risico ligt bij de gemeente. Werkgevers krijgen loonkostensubsides om voor begeleiding en werkplekaanpassingen te kunnen zorgen. ‘We verwachten geen liefdadigheid van de werkgever’, aldus Hamer.

Centrale indicatiestelling
De PvdA wil bovendien de samenhang tussen de diverse beoordelingen en indicaties die de overheid verricht verbeteren. Als opmaat naar een centrale indicatiestelling voor zorg en sociale zekerheid.

Participatieaanbod
Volledig arbeidsongeschikten kunnen rekenen op een uitkering van 75% van het minimumloon. Dat is even hoog als de Wajong nu en meer dan gehandicapten nu van de bijstand krijgen. Bovendien krijgen zij een participatieaanbod.


Bron: PvdA, 24 mei 2008

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek