loading
views

Arbeidsmarkt in april opnieuw krapper

23 mei 2008

In april is net als in maart het aantal niet werkende werkzoekenden afgenomen, terwijl het aantal vacatures is toegenomen.

Het aantal bij CWI ingeschreven niet-werkende werkzoekenden (nww) is in april gedaald met bijna 5.800 (-1,3 %) tot 435.000. Dat is 5,7% van de beroepsbevolking. Het aantal nww is in de eerste vier maanden van dit jaar met gemiddeld 5.100 per maand gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het CWI.

27% werkzoekenden ongeschoold
Het aantal ongeschoolde werkzoekenden nam licht toe in april. De overige opleidingsniveaus lieten een daling zien. Onder mbo’ers was de afname het grootst (-2,4%). Van het totale aantal ingeschreven werkzoekenden is op dit moment 27% ongeschoold. Daarvan heeft 30% een opleiding op vmbo-niveau en nog eens 30% een opleiding op mbo/havo/vwo-niveau.

Toename vacatures
Bij CWI werden in de eerste vier maanden van 2008 ruim 107.700 vacatures ingediend, 3% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral door de nutsbedrijven, de landbouw en in de sectoren gezondheid en welzijn, vervoer, opslag en communicatie werden dit jaar veel meer vacatures bij CWI gemeld dan in 2007. In de sectoren openbaar bestuur, financiën en bouw werden veel minder vacatures ingediend dan vorig jaar.

Krappere arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is in april 2008 opnieuw krapper geworden. Voor technische beroepen en in beveiligingsfuncties is momenteel sprake van een zeer krappe arbeidsmarkt. Dit geldt eveneens voor middelbare agrarische en verzorgende beroepen.

Minder ontslagen
CWI verleende in de periode januari t/m april 2008 5.967 ontslagvergunningen, 21% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De meeste ontslagvergunningen (62%) werden verleend vanwege bedrijfseconomische redenen.

Arbeidsmarkt – vacatures
> meer nieuws

Bron: CWI, 23 mei 2008

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek