loading
views

RSI over hoogtepunt heen

22 mei 2008

Sinds 2003 heeft een kentering plaats gevonden in het aantal meldingen van RSI-klachten: de piek van 30% is geslonken tot 5%.

Dit blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS), gepubliceerd in het op 16 mei verschenen Verzekerd! Voorlichting en preventieve maatregelen door werkgevers, arbodiensten en verzekeraars zijn de oorzaak van de kentering, volgens Catalina Mesina van het CVS. Opvallend is dat ook het totaal aantal beroepsziektenmeldingen is gedaald.

Preventie werkt
In het piekjaar van 2003 vormde het aantal RSI-claims dertig procent van het totale aantal beroepsziektenmeldingen. In 2007 lijkt de golf aan ‘muisarm’-, nek-, rug- en schouderklachten, die allemaal onder de noemer RSI (repetitive strain injury) vallen, vrijwel geheel verdwenen. Slechts 5% van het totaal aan meldingen bestaat nog uit RSI-klachten. Door preventie weten veel mensen “dat een goede zithouding en de juiste afstand tot het scherm belangrijk zijn en dat je niet te lang achter elkaar in dezelfde houding moet zitten”, aldus Catalina Mesina van het CVS.

Minder beroepsziekten
Ook het totaal aantal beroepsziektenmeldingen is gedaald, zo blijkt uit de CVS-cijfers. In 2003 werden ruim 960 beroepsziektenclaims via de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven ingediend; in 2007 waren dat er 600. Van het totaal aantal claims komen de meeste meldingen binnen over mesothelioom. In 2007 nam deze asbestziekte meer dan de helft van het totaal aantal beroepsziektenclaims in.

HRM – Arbo
> meer nieuws

Bron: Verbond van Verzekeraars, 16 mei 2008

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek